Platyna Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Siemka Chciałbym się nauczyć narazie przynajmniej podstaw robienia gier 3D w GM ale zupełnie nie wiem jak się robi gry 3D, a ten artykół na GMClan pokazuje tylko do czego służą poszczególne fonkcje. Robienia gier 2D nauczyłem się na przykładach więc może ma ktoś jakiś prościutki przykład gry 3D i mógłby mi wysłać? :) Na maila: adam2502@vp.pl Albo linka podajcie Z góry dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Tak zajrzyj na stronę http://gamesguy.bravehost.com/tutorials.html Tylko że ona jest po angielsku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 Na http://gamemaker.nl/ jest cały kurs z przykładami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 17 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2006 No akurat robię silnik 3D. Zajrzyj tu: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=1796 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 18 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2006 NIe było mnie przez 2 dni(internet nie działał) a widzę ze moja pomoc jest już tu potrzebna. Mój przykład-WALKA TUROWA 3D BYĆ MOŻE sprawi że będziesz ekspertem w tworzeniu gier 3D. Walka turowa 3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 20 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2006 Dzięki ludzie za pomoc. Naprawdę wielkie dzięki. Nauczyłem się z tych przykładów wykorzystywania parunastu funkcji podstawowych (niektórych użyłem nie wiedząc do czego są bo tak było w przykładach ale już zaczynam łapać o co biega). A teraz mam taki problemik z tą moją gierką 3D którą robie by się nauczyć (ta gierka to nic powarznego więc się nie śmiejcie :P ) No więc z niewiadomych powodów nie działa animacja sprita "crashek" i nie rysują się wszystkie ścianki. Tylko 6 ścianek się narysowało a pozostałe nie. Z tąd pobierzcie te moje coś czego grą jeszcze nazwać nie można :) http://www.dhost.info/crashworld/gm.rar I jak wiecie to powiedźcie czemu tylko 6 ścian się rysuje a pozostałe nie i czemu animacja nie działa. PS. Hmm... Jeszcze tego twojego BigShark przykładu nie pobierałem ale piszesz zachęcająco :P EDIT Problem ścian rozwiązany więc pozostaje jeszcze kwestia animacji ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 22 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Następny problem: ;) No więc gdy użyje funkcji d3d_set_projection_ortho() to za pomocą funkcji d3d_drw_wall() ściany ju.ż się nie rysują Dlaczego? :( Pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Jest to najprawdopodboniej związane z depthem obiektu w którym jest ortho. skorzystaj z Walki turowej 3d, jeśli to nie pomoże to i tak nie przejmuj się, ja napewno nie zostawie cię w potrzebie i znajde taki sposób żeby działało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 22 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2006 Ale wytłumaczenie Bigshark... Masz w opcjach obiektu "Depth". Jeśli jest 0 - rysuje w 2D, jeśli np. 100, 3D. Tak więc musisz przywrócić głębię. Bodajże depth=100, ale nie jestem pewny, czy to zadziała dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 23 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2006 Objektowi z funkcją d3d_set_proj... dałem -100, objektowy rysującemu ściane -10 i teraz działa!! Dzięki wam. Jesteście super!! ;) Jak tak dalej pójdzie toi szybko się naucze robić te gry 3D :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi