Nightmaer Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Witam. Mam kilka pytań odnośnie sprites'ów: 1. Mam event "keyboard <left>" a w nim kod if place_free(x-4,y) {x-=4} i chciałbym żeby w tym kodzie było jeszcze takie cuś, iż sprite bohatera zmienia się z stand na move left. 2. Aby przy kolizji z objectem ground bohater zatrzymywał się (to już mam :P) i zmienał sprites z jump na stand. Da rade wykonać?? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 1. sprite_index=move_left Ale jeśli sprite w prawo i w lewo się różni tylko tym, że jest obrócony to polecam zrobić tylko jeden sprite i go obracać: image_xscale=-1 //w lewo image_xscale=1 //w prawo 2. W kolizji z ziemią: sprite_index=stand Ale domyślam się że to platformówka z widokiem od boku więc chyba lepiej w Step: if(!place_free(x,y+1)) sprite_index=stand Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightmaer Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Dzięki bardzo. A i jedno pytanko jeszcze: Jak zrobić żebym mógł wskoczyć na platformę od dołu?? Np: tak jak jest w '"Icy Tower" kolo skacze "przelatuje" przez platforme opada i zatrzymuje się na niej. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 sprawdzić czy hero jest nad nią i zależnie od tego ustawić mu solid :) GML (stepPlatformy) if ( hero.y < y ) solid = true else solid = false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Najprostsza metoda to platformie zmieniać solid zależnie od tego czy gracz jest nad nią czy pod nią. if(y>gracz.y) solid=1; else solid=0; I wszystkie akcje związane z kolizją wykonywać tylko jeśli solid==1 Metoda ma wiele wad, ale może ci wystarczy. EDIT: Marek mógłbyś się bezczelnie nie wpychać przede mnie? :P EDIT 2: To nie jest zabawne :( I to na dodatek sie wycwaniłeś strasznie bo najpierw szybko napisałeś post żeby być pierwszym, a potem go rozwinąłeś dopiero :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 mógł bym, ale to jest zabawne :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightmaer Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Hehe. Żeby ludzie pchali się żeby mi odpisać :P Chłopaki spoko spoko ja wszystkich głosów wysłucham :D Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roki Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Przykład Korona Ci pomoże, http://www.gmclan.org/up5379_12_Koron_Platform_Engine.html Naprawde polecam, na GMC jest kolejna wersja, ale niestety online :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightmaer Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 heh... coś jest nie tak bo jak klikam na link otwiera się druga stronka, a na niej jakieś dziwne znaczki :\ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Kliknij na link prawym przyciskiem myszy i wybierz "Zapisz element jako" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightmaer Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 jest tylko zapisz element docelowy jako a jak go tak zapisze to mi link zapisuje (plik od mozilli) ew. może sprubuje prze explorera?? :P EDIT: przez explorera działa :D Dzięki za liknka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi