Kargul Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Witam ponownie. Otóż w gamemakerze można dać taki event: show message. Wiadomo że wyskakuje okienko a w nim tekst który sami napiszemy. No cóż, jednak czy da się zmienić kolor tła tego okienka? Czy da się zmienić kolor liter? Zademonstruję: Oto okienko: Jest szare. A chcę żeby było takie: I tekst czarny. Jak to zrobić? Proszę o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 7 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2009 Oknom można nadawać różne parametry typu tło itd.,oto kilka z nich: message_background(nazwa_tła) - tło okienka.message_alpha(alpha) - przezroczystość od 0 do 1 np. 0.4 lub 0.7(nie mylić kropki z przecinkiem!. message_button(przycisk) - zmienia zwykły przycisk na sprite.message_text_font(nazwa_czcionki,rozmiar,kolor,styl) - zmienia czcionkę okienka. message_input_color(kolor) - Służy do określenia koloru pola textowego message_input_font(nazwa_czcionki,rozmiar,kolor,styl) - Określa czcionke pole textowego message_button_font(nazwa_czcionki,rozmiar,kolor,styl)(czcionka) - zmiana czcionki przycisku. message_caption(1,'nagłówek' - nagłówek okienka (jeśli wpiszemy 0 to ten skrypt zostanie zignorowany). message_position(x,y) - pozycja okienka.message_size(szerokosc,wysokosc) - rozmiar okienka. Info: nazwa_czcionki - wpisujemy nazwe czcionki (o ile dodaliśmy ją wczesniej do gm'a)rozmiar - zamiast niego wpisujemy rozmiar w px np. 12 kolor - zamiast niego dajemy kolor np. c_black lub c_green styl - określamy styl: 0 - normalny, 1 - pogrubienie, 2 - kursywa, 3 - pogrubiona kursywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ILOSZ Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 W dokumentacjii jest o tym artykuł Lepiej zawsze najpierw sprawdź dokumentacje zanim zrobisz nowy temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marker Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 A ja sie dolacze :) Jak zrobic, aby okienko bylo tak jakby mniej wazne niz gra? Tzn. Gram, jest jakies zdarzenie i wyswietla mi sie okienko, a ja zanim klikne, chce jeszcze zabic wroga. tego nie ma w dokumentacji ;/ e: i jeszcze jedno: gdzie wsadzic kod typu message_position, tzn jest: show_message("...") i gdzie wrzucic message pos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 No to napisz własny system messagów, innego wyjścia nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Wszystko ustaw przed wyświetlaniem okna ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Dałem objektowi "poczatek lv1" w create kod: GML show_message('Elo elo czy dziala?') message_background(tlookna)message_alpha(0.7) I to nic nie zmienia. Okno nadal jest szare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam014 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 GML message_background(tlookna); message_alpha(0.7); //czytanie ze zrozumieniem...PRZED WYSWIETLENIEM OKNA show_message('Elo elo czy dziala?') Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 zamień to miejscami: GML message_background(tlookna) message_alpha(0.7) show_message('Elo elo czy dziala?') powinno działać Edit:adam szybszy :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Hehe nie rozumiem. Oba wasze kody dają taki efekt: Oto wasze okienko (na podstawie waszego kodu). Może tło jest ale gdzie reszta okienka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Dodaj jeszcze to: GML message_size(szerokosc,wysokosc); Wymiary oczywiście w pikselach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciusiowo1 Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 powiększ obraz tła a na pewno pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Dzięki za pomoc. Okienko jest już spoko, jednak chciałbym zmienić czcionkę, kolor i rozmiar. Oto mój kod: (z dokumentacji) GML message_text_font(czcionka,11,c_black,styl) Zwróćcie uwagę na słowo: styl. Co mam tam wpisać? Chcę aby czcionka był normalna. Kiedy piszę bold (pogrubiona) wyskakuje błąd. Po za tym nie chce pogrubionej! Kiedy piszę italic (przekrzywiona) także błąd. Też nie chcę takiej :D Co robić? Proszę o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thobby Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Info: nazwa_czcionki - wpisujemy nazwe czcionki (o ile dodaliśmy ją wczesniej do gm'a)rozmiar - zamiast niego wpisujemy rozmiar w px np. 12 kolor - zamiast niego dajemy kolor np. c_black lub c_green styl - określamy styl: 0 - normalny, 1 - pogrubienie, 2 - kursywa, 3 - pogrubiona kursywa naucz sie czytać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wezyr Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Bo trzeba napisać jeśli już "bold" a nie bold :) A pozatym 0 to normalny, 1 to pogrubiony, 2 to kursywa a 3 to pogrubienie wraz z kursywą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Nie ma to jak sprawne forum ;) Dzięki za pomoc. Nareszcie mogę zacząć robić pierwszy level mojej gry tower defence :D Jeszcze raz dziex xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi