SLy Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Mam sobie taką funkcję(w oddzielnym pliku): function data() { $date = getdate(); $dzien = $date['mday']; $miesiac = $date['mon']; $rok = $date['year']; $godzina = $date['hours']; $minuta = $date['minutes']; if ($miesiac < 10) { $miesiac = '0'.$miesiac; } if ($minuta < 10) { $minuta = '0'.$minuta; } $date = $dzien.'.'.$miesiac.'.'.$rok.' '.$godzina.':'.$minuta; } Sama w sobie działa, ładnie generuje datę i godzinę. Teraz w innym pliku chciałbym wyświetlić datę i robie to tak: include "../functions.php"; ... data(); echo $date; Oczywiście nie działa :P W jaki sposób mogę się odwołać do zmiennej w funkcji? :unsure: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 function data() { $date = getdate(); $dzien = $date['mday']; $miesiac = $date['mon']; $rok = $date['year']; $godzina = $date['hours']; $minuta = $date['minutes']; if ($miesiac < 10) { $miesiac = '0'.$miesiac; } if ($minuta < 10) { $minuta = '0'.$minuta; } $date = $dzien.'.'.$miesiac.'.'.$rok.' '.$godzina.':'.$minuta; echo $date; } include "../functions.php"; ... data(); Sorka za porządek =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Ale ja nie chcę tak :P To echo to tylko przykład. Chciałbym się w jakiś sposób dostać do tych zmiennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 8 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Ugh ... function data() { $date = getdate(); $dzien = $date['mday']; $miesiac = $date['mon']; $rok = $date['year']; $godzina = $date['hours']; $minuta = $date['minutes']; if ($miesiac < 10) { $miesiac = '0'.$miesiac; } if ($minuta < 10) { $minuta = '0'.$minuta; } $date = $dzien.'.'.$miesiac.'.'.$rok.' '.$godzina.':'.$minuta; return $date; } include "../functions.php"; ... $date=data(); echo $date; Jak się nie pomyliłem to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 8 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2006 Uh, nie działa. Woła o parametr. Warning: date() expects at least 1 parameter, 0 given in (...) Wtf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lutego 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2006 Uh, nie działa. Woła o parametr. Warning: date() expects at least 1 parameter, 0 given in (...) Wtf? <{POST_SNAPBACK}> Napisałeś date() zamiast data() . date to fukcja php (http://pl.php.net/manual/pl/function.date.php), wymagająca jednego parametru. Popełniłeś literówkę, nie panikuj :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 9 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2006 Pamietajcie o podstawowej zasadzie, że jeśli chcecie, aby procedura (funkcja) zwracała jakąs wartość, to w przypadku procedury musi być zadeklarowany parametr wyjścia, a w przypadku funkcji musi być tak jak zrobił Tymon. Bo $data to była zmienna lokalna w funckji data() i zatem była nielokalna w głownym programie, czyli nie można było sie do niej odwołać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Lutego 2006 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2006 Na chłopski rozum mówiąc, to wszystkie zmienne w funkcji należą tylko do funkcji, i jeżeli chcemy się odwołać do jakiejś zmiennej z reszty skryptu aby użyć jej w funkcji, należy użyć funkcji (czy jak to nazwać) global, np. global $zmienna1, $zmienna2; W przeciwnym wypadku w fukcji można sobie przypisywać do $zmienna1 co się chce a w głównym skrypcie zmienna i tak się nie zmienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SLy Opublikowano 9 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2006 Ok, czaję, dzięki ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 10 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2006 Ja tam ostrzegam przed częstym używaniem global, bo można niezły bałagan se zrobić :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi