Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Trochę mi się nudziło, a na dodatek wiedziałem, że miałem zrobić Shockerowi blura, a to se pomyślałem, że może wreszcie go zrobię. A jako, iż z tego co się orientuję to nie było jeszcze na forum przykładu blura, to pomyślałem, że dam go jako przykład - a może ktoś się czegoś tam nauczy. DOWNLOAD v1.0 Dwa słowa wyjaśnienia, jak to cuś działa: Mamy sobie surface'a o nazwie [srf_blur]. Co Stepa malujemy na nim te obiekty, które nas interesują, które mają być smugą. A, aby on zanikał, wystarczy również co Stepa namalować na nim aktualną zawartość ekranu. Dodatkowo, wykorzystuję "podwójne" malowanie śladów - nie tylko co Stepa a pozycji piłki, ale co jeden piksel przebytej drogi. (to w Drawie piłki - ale jest to w sumie dodatek) PS: Mimo, iż skrypt i tak jest wydajniejszy od przeciętnego blura opartegona instance_create(), to mógłby ddziałać jeszcze szybciej - a to przez to, iż do poprawnego działaia blura jest potrzebna zawartość ekranu (bez smugi) w surface'sie [srf_screen] - ale, niestety, nie widzę w GMie innej możliwości załadowania zawatości ekranu do surface'sa niż użycie screen_redraw()... ;/ Jest w GMie jakaś funckja wczytująca zawartość ekranudo surface'sa, ale zgaduję, iż będize mniej wydajna od screen_redrawa. PS2: A w GMie nie dało się przypadkiem jakoś wyłączyć automatycznego wykonywania eventów Draw...? Jeśli by się dało, rozwiązało by to problem :P Edit: Hahaha! :P Dajcie sobie coś takiego: GML speed = 10; if(keyboard_check(vk_left)){ direction += 8; } if(keyboard_check(vk_right)){ direction -= 8; } w Step piłki, i od razu po włączeniu gry trzymajcie strzałkę w prawo. Typowa ikonka wczytywania... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 No efekt jest niezły, fajnie to wygląda, toteż 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Dobry przykład lecz ktoś zrobił juz cos podobnego ;> Ale ładny efekt ;] 4/5 A gdzie opis funkcji? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Daj linka ;P Bo nie widziałem żadnego na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Niezły przykładzik, nie powiem. 4+/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Masz :) TEMAT podobny efekt ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 PS2: A w GMie nie dało się przypadkiem jakoś wyłączyć automatycznego wykonywania eventów Draw...? Jeśli by się dało, rozwiązało by to problem :P set_automatic_draw( BOOL ); czy jakaś taka funkcja, sam musiałem jej kiedyś użyć ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Dlaczego skrypt rysowania w surface dałeś do drawa? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 A gdzie miałem dać :P ? Chodzi Ci o skrypt malowania piłki? Wiem, mogłem dać w Stepie, ale w sumie po co - i tak działa, a jest czytelniej, jak oba kody piłki mam w jednym evencie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 fajny efekt 5/5. domyślam się że u Was jest jeszcze lepiej bo ja mam słabego kompa i mi sie tnie więc nie ma idealnego przejścia kolorów.. nie długo dostane nowego kompa ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Tnie Ci się to O.o ? Ja mam ponad 1k fps... -.-' A wcale super kompa nie mam. Myślę, że raczej masz coś z kartą graficzną, i nie obsługuje surface'sów jak trzeba. A ja teraz idę robić nową wersję - licząc na to, że Kofel ma rację ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XxMichałxX Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 no bo zawsze mi sie tnie cokolwiek z surface. Wszystko tak jest: Procek 730MHz ;o Ram 350MB ;o Graficzna 64MB ;o Dysk 10GB ;o Klękajcie narody :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 350MB, no nie powiem, egzotyczna wartość ^_^ Jednak sprzęt nie jest taki zły. Musisz mieć jakąś grafikę, która nie leży GMowi, bo sprzęcik naprawdę nie powinien mieć problemu z uniesieniem 3 surface'sów :P PS: Próbowałem z wyłączeniem automatycznego malowania, ale, ku memu zdziwieniu, nie było żadnej zmiany w fpsie, także nie daje nowej wersji - nie warto na serwa wrzucać... ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianpl Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Użyłeś cudzy przykład 0/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Fajny przykładzik. Prosty w odczytaniu się. 4/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Użyłeś cudzy przykład 0/5Może jakieś dowody zanim kogoś oskarżysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Użyłeś cudzy przykład 0/5Skoro to cudzy przykład, to pokaż nam posta, w którym autor tego przykładu daje linka do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 12 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2009 Nie uwierzę w to z 2 prostych powodów. Pierwszy to dla Dawwidsa jest to nie trudne wiec po co miałby to kraść? A z resztą pewnie nie ukradł by tego :) Drugi to kompletny brak dowodów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi