Kargul Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam ponownie :D Otóż znowu dręczy mnie jakiś problem... (Cały czas nad nim główkuje) Otóż mam gierke, a na górze mam pasek. Na nim są napisy typu: "Plecak", "Mapa", "Questy" jak w RPG. i daje views dla obiektu "hero". I pasek jest na górze. Jest to object a na nim inne obiekty. I teraz pojawia się komplikacja. Hero idzie na dół, ekran się przewija w dół, a pasek zostaje w tyle (nie widać go). Co robić? Proszę o jakiś przykład. Pozdrawiam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/l/l-ichał Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Może w obiekcie, w którym jest ten pasek daj w stepie: GML x = view_xview + 10 y = view_yview + 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Uprzedzam następne pytanie: "Dlaczego pasek 'skacze'?" GML (draw) draw_sprite( sprite, 0, view_xview[0], view_yview[0] ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Rada - współrzędne obiektów (viewa) zmieniaj w eventach od Begin Step do End Step, a pozycje poszczególnych grafik wyrównuj do viewa w Drawie. Ed: Kurde, źle to napisałem. Chodzi o to, że współrzędne grafik/obiektów wyrównanych do viewa masz zmieniać PO wszystkich innych kodach - czyli po prostu w Drawie, a inne kody, jak zmiana pozycji viewa w Stepie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi