Kargul Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam. Otóż założyłem ten temat, ponieważ potrzebuję pomocy. Chciałbym mieć w grze pole do pisania. Wiecie np. Że pisze naciskam "zapisz" i ten tekst się po prostu pojawia linijka po linijce. Czy ktoś mógłby mi dać jakiś kod lub przykład? Pozdro :thumbsup: PS: Chciałbym aby się w GML wpisywało wymiary tego pola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 jest wiele przykładów, które nie wymagają DLL np mój https://gmclan.org/up1558_11_pole_tekstowe_multiline2.html Pablo1517 i Pieter też robili swoje, przejrzyj wszystkie i użyj tego, który będzie Ci najlepiej pasował :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Okej. Wielkie dzięki. Wszystko działa jak należy jednak... (zawsze mam jakiś problem :P) Nie można wklejać (Ctrl+v) :( Niestety przez to mam bardzo spory kłopot, ponieważ to jest najważniesze... Czy da się to jakoś zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 GML (Step) if(keyboard_check(vk_control)&&keyboard_check_pressed(ord('V'))) z_pamieci=clipboard_get_text() To pobiera stringa z pamieci Clipboard gdy wcisniemy CTRL+V i zapisuje go do zmiennej z_pamieci. Wystarczy potem uzyc tej zmiennej, na przyklad dodac ja do stringa pola tekstowego i voila - gotowe :) PS. Dla CTRL+C bedzie to wygladac tak: GML (Step) if(keyboard_check(vk_control)&&keyboard_check_pressed(ord('C'))) clipboard_set_text(do_pamieci) Gdzie zmienna do_pamieci zawiera stringa jakiego chcemy umiescic w pamieci Clipboard :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasz Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Tak, dodając event on key press V: GML (keypress V) if(keyboard_check_direct(vk_control)) { if(clipboard_has_text()) { text += clipboard_get_text(); } } EDIT: UPS! Zapomniałem dodać [ /gml] :P EDIT2: PsichiX szybszy ale bez clipboard_has_text(), jak nic nie ma albo coś innego to error chyba będzie :P @PsichiX: To powinno być keyboard_check_direct Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 No cóż.. Coś mi z tego wyszło jednak nadal mam problem :) Chciałbym takie wklejanie jak np: wchodzę w wikipedvie kopiuje notatke i Ctrl+v i mam notatke w polu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 bez dlla ani rusz. Poczytaj sobie o api. https://gmclan.org/up1558_4_api.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2009 TTTTTTTTTTTTTTTT HHH HHH XXXX XXXX TTT HHH HHH XXXX XXXX TTT HHH HHH XXXX XXXX TTT HHH HHH XXXX XXXX TTT HHHHHHHHHHHHHHHH XXXX XXXX TTT HHHHHHHHHHHHHHHH XXXXXXXX TTT HHH HHH XXXX TTT HHH HHH XXX XXXX TTT HHH HHH XXXX XXXX TTT HHH HHH XXXX XXXX TTT HHH HHH XXXX XXXX Wielkie dzięki za pomoc :) PS: Jeden z przykładów nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi