freeVenge Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 mam taki kod u bota : create: GML zaatakowany=0 idz=0 alarm[0]=70+random(40) alarm[1]=50+random(30) step: GML image_angle=direction if zaatakowany=0 { if idz=1 { speed=3 if x<=image_xscale/2 or x>=image_xscale/2 or y<=image_yscale/2 or y>=image_yscale/2 then direction*=-1 } else if idz=0 { speed=0 } } else { if place_meeting(x,y,o_player) then speed=0 else { speed=4 direction=point_direction(x,y,o_player.x,o_player.y) } } alarm[0]: GML if zaatakowany=0 { idz=choose(0,1,0) alarm[0]=70+random(40) } alarm[1]: GML if zaatakowany=0 { direction=270 alarm[1]=50+random(30) } I gdy zaatakowany=0 to bot trzęsie sie jak stara babcia z parkinsonem zamiast isc. Czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Marca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Bo twoje warunki OR są ciągle prawdziwe i ciągle przemnażasz direction *-1; Założmy, że image_xscale = 1; image_xscale/2 = 1/2 = 0.5; x=1 teraz warunek GML if x<=0.5 or x>=0.5 then direction*=-1; podstawiamy if 1<=0.5 (fałsz) or 1>=0.5 (prawda) then direction*=-1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 if zaatakowany=0 { if idz=1 { Co to ma być?Jesli zaatakowany jest równy jeden,jeśli idź jest równy jeden? Zamień to na to if zaatakowany = 0{idz = 1} EDIT: gnysek popraw forum bo kiedy coś pisze w kodzie to pojawia się jakieś litery w nawiasach EDIT2:To chyba pełna edycja nawala, bo kiedy dałem szybką edycje nie ma tego :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Marca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 47xxxxxxxx - akurat jest dobrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Kod czy strona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 26 Marca 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Jego kod. Zobacz: GML if zaatakowany=0 { if idz=1 { <costam> } else { <costam> } } else { <costam> } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 dodaj objekt który bedzie rysował wartość zaatakowany,idź i sprawdź co się dzieje przyklad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeVenge Opublikowano 26 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 aha no tak pomyliło mi się.. miałem zrobić że jezeli dotknie sciany jakiejs to ma isc w przeciwnym kierunku i cos mi sie pomotało (jak zwykle) i napisalem tylko <=image_xscale/2 .. tylko jak to było.. if x<=room_width-image_xscale/2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Wiesz że jest takie coś jak opcje moderacyjne ,a w opcjach zamknij temat? Offtop i spam w temacie. gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 26 Marca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 No i co z tego, ze jest? Zamykanie wlasnych tematow, nie jest obowiazkiem. A moze, ktos cos na temat by chcial jeszcze dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi