Arion Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Jak zrobić wczytywanie Fontu z pliku fontowego? ekhem...i w jakim programie się robi fonty xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Yyyyy pomoże ktoś? Double post - złamanie regulaminu. Ostrzeżenie! gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matyxon Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 font_add(name,size,bold,italic,first,last) Adds a new font and returns its index, indicating the name, size, whether it is bold or italic, and the first and last character that must be created. Nie jestem pewny czy to na pewno to, nigdy nie próbowałem wczytywać pliku czcionki... :( E: Ach... zapomniał bym o programie ^_^, może ten się nada? [BumCykCyk] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 8 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 Jeszcze kilka programów: Font Print Magic Font Creator FontLab Studio Tutorial: Jak zrobić czcionkę ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 eeeee...można jakiś przykład tego wczytania? edit:mam czcionke ale jak ją wczytać nie zakapowałem....nie wiem co to ten bolt itp xD Można przykład? e2:helo...xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 pomoże ktoś? edit:skorki zapomniałem edit ;/ 2post. Warn Mimek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 żeby wczytać czcionkę pierw musisz ją zainstalować w windowsie. (robisz to ręcznie bądz kopiujesz plik przez gm - C:\windows\font\) następnie załadowanie czcionki do gm, wygląda to następująco: GML nazwa = 'nazwa_czcionki.ttf' //podajesz tu nazwę Twojego pliku czcioki rozmiar = 20 //rozmiar czcionki blod = true //pogrubienie (true - tak, false - nie) italic = true //kursywa (true - tak, false - nie) my_font = font_add( nazwa, rozmiar, bold, italic, 1, 255 ) a użycie tej czcionki to: GML draw_set_font( my_font ); draw_text( 0, 0, 'Hello World!' ); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 ooo dzięki!o to mi chodziło...ale co do zainstalowania czcionki to jak to zrobić przez gm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 GML //Jeśli czcionka jest w pliku z grą: nazwa_pliku = 'font.tff' file_copy( nazwa_pliku , 'C:\Windows\Fonts\' + nazwa_pliku ) E: nie mozesz sobie po prostu zrobić: Font >> Add Font? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 nie ;p bo jak komus dam tą gre to nie bedzie mial tego fontu co ja w windowsie no nie? ;] EDIT:coś nie działa. create: GML nazwa_pliku = 'f_duze.tff' file_copy( nazwa_pliku , 'C:\Windows\Fonts\' + nazwa_pliku ) nazwa = 'f_duze.ttf' //podajesz tu nazwę Twojego pliku czcioki rozmiar = 36 //rozmiar czcionki blod = true //pogrubienie (true - tak, false - nie) italic = false //kursywa (true - tak, false - nie) f_duze = font_add( nazwa, rozmiar, blod, italic, 1, 255 ) draw: GML draw_set_font(f_duze); draw_text(x,y, 'Wioska' ); i nie uzywa tej czcionki bo wygląda całkiem inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 Nazwa czcionki jest zupełnie inna niż nazwa pliku z czcionką. Najlepiej odszukaj sobie czcionkę w wordzie i skopiuj sobie jej nazwę. Jeśli dodasz czcionkę do gm metodą Font >> Add Font, to gm będzie ją czytał ze swojego skolpilowanego exe i nie ma znaczenia czy gracz ma ją wgraną w system czy nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 czyli jak??mam czcionke w foldere gry.przez gm dodaje ją do windowsa.potem odszukać ją w fontach w gm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 wytłumaczenie: https://gmclan.org/up1558_11_add_font.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 jest czcionka Arial...;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 :o ale w skompilowanym exe na pewno będzie: https://gmclan.org/up1558_4_add_font.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 o racja xD a znasz stronę skąd pościągam fajne fonty? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 9 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 http://www.dafont.com/ i http://www.webpc.pl/czcionki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arion Opublikowano 9 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2009 wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi