patryks143 Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Mam problem ze stworzeniem bramy otwieranej kluczem. Mianowicie chodzi mi o kontakt gracza z bramą przed wzięciem klucza. Próbowałem na różne sposoby, ale gracz w kontakcie z bramą, albo przez nią przenika, albo zatrzymuje się, lecz po ponownym nacisnięciu klawisza "w górę" przechodzi jakby "nigdy (...)". Moje kody : W create gracza : var i; for( i=0;i<4;i+=1 ) { global.zlotykluczma = 0 global.brazowykluczma = 0 } W kolizji z "zlotyklucz" " with(other) instance_destroy() global.zlotykluczma = 1; W kolizji z bramą : if global.zlotykluczma = 0 { speed=0 } ________________________ if global.zlotykluczma = 1 { global.zlotykluczma -=1; with( other ) instance_destroy(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 19 Lutego 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 GML if global.zlotykluczma = 0 { speed = 0; x = xprevious; y = yprevious; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 poza tym, po co ci for do deklarowania zmiennych ? Pokonałeś admina xD. Gratulacje, nie zauważyłem tego błędu. gnysek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 do deklarowania zmiennych nie potrzebujesz pętli, deklarujesz je normalnie: zmienna1 = 1000; zmienna2 = 'sasd'; itp. Petle potrzebne ci np do tego aby nie pisac zmienna1, zmienna2... tylko zmienna dzieki temu mozemy wypełnic tablice wartosciami. Oczywiscie petle służą nie tylko do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryks143 Opublikowano 19 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 Podejrzewam, że masz racje. Jednak ja dopiero zaczynam moją przygodę z Game Maker'em. Gra, którą właśnie pisze jest moim 'debiutanckim' projektem i szukam najprostszych sposobów do wdrażania moich pomysłów w grę. Sorry za off_topic ale nie mogłem się powstrzymać:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi