ichigo the shinigani Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Jak zrobić aby postać mogła skakać bo w ogóle nigdzie tego nie ma a jeszcze jak nacisne "s" (niby super skok) to skacze nieco wyżej. I jeszcze jedno pytanie. Jak zrobić żeby postać po prostu stała na ziemi i zatrzymywała się przed scianą bo zawsze robiłem w colision i to wygląda jak by kolo miał padaczke :sp_ike: :sp_ike: :sp_ike: plx p odpowiedź Próbowałem zrobić coś żeby gdy zdobęde 10 bonusów w tej grze którą mi marek.s wysłał to żeby wygląd hipka znowu się zmieniał. Ale nie wyszło tak jak chciałem poniewarz ofszem zmienia się ale tylko od 10 punktow na stworzoną przezenie grafike a nie zmienia się na tego czerwonego hipka od 5 bonósów co robie die tak?? oto mój kod GML gravity_direction=270 if (place_free(x,y+1))gravity=0.5 else gravity=0 if (keyboard_check(vk_up) && !place_free(x,y+2)) { vspeed-=skok; sound_play(s_jump) } if (keyboard_check(vk_left) && place_free(x-6,y)) x-=4 if (keyboard_check(vk_right) && place_free(x+6,y)) x+=4 if (bonus >= 5) //jeżeli osiągniemy bonus // > 5 { if (sprite_index=s_hero)//akcja wykonywana tylko gdy ma swoj pierwotny sprite { sound_play(s_bonus) sprite_index=sprite5 // zmieniamy sprite na bonus skok=7 //wysokosc skoku po uzyskaniu bonusa //show_message('######les 5 stworow#Gtatz dostajesz bonus') } } else // jezeli punktow bonus jest mniej od 5 { sprite_index=s_hero //przywracamy pierwotnego sprita skok=5 // i pierwotna wysokosc skoku;P } if (bonus >= 10) //jeżeli osiągniemy bonus // > 5 { sound_play(s_bonus) sprite_index=sprite6 // zmieniamy sprite na bonus skok=7 //wysokosc skoku po uzyskaniu bonusa //show_message('######les 5 stworow#Gtatz dostajesz bonus') } else // jezeli punktow bonus jest mniej od 5 { sprite_index=s_hero //przywracamy pierwotnego sprita skok=5 // i pierwotna wysokosc skoku;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 co Ty gadasz? jest pełno przykładów i tematów... https://gmclan.org/up1558_11_bonus.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 jak zrobić skok jest w FAQ jak i "grawitacja" co ująłeś w nieco inny sposób. tj. ak zrobić żeby postać po prostu stała na ziemi i zatrzymywała się przed scianą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi