szpaq99 Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 witam mam pytanie jak zrobić system questów że jak np. wykonam jakieś zadanie to dają mi nowe zadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Wiesz, raczej systemu nikt ci nie napisze. Możesz to zrobić na tablicach, np : w pierwszej kolumie przechowujesz nazwę questa, w drugiej opis, w trzeciej czy został wykonany itd. a potem na tym operujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ch3mical Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Chodzi ci o to że dają następne losowe zadanie, czy zadania mają daną kolejność i tylko się włączają po kolei ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 chodzi mi o kolejność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 najpierw zrób listę questów : GML global.questy[0,0] = "Nazwa 1 questa" global.questy[0,1] = "Treść 2 questa" global.questy[0,2] = 0 //czy zostal wykonany ( wtedy przyjmie wartosc 1 ) global.questy[1,0] = "Nazwa 2 questa" global.questy[1,1] = "Treść 2 questa" global.questy[1,2] = 0 //czy zostal wykonany potem : GML global.quest = 0; //aktualny quest. Przy pomocy global.quest odwołujesz się do tablicy global.questy aby wypisać w dzienniku misji ( czy gdzie tam chcesz ) nazwę i treść questa. Podczas dawania nowych zadań będziesz sprawdzał, czy poprzedni qest został wykonany ( jeśli można je wykonywać tylko po kolei ) GML if global.questy[ global.quest, 2 ] == 1 { global.quest += 1; // nastepny quest } no i wiadomo, aby zaliczyć quest, podczas jakiegoś zdarzenia musisz dać GML global.quest[ global.quest, 2 ] = 1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 dziękuje miśku potem sprawdze teraz nie mam czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Misiek, a co ze statusami misji? Tzn npc musi wiedziec kiedy podchodzisz 1 raz, potem czy mu cos przyniosles, potem czy juz ci dal nagrode itp. Dlatego w global.questy[x,2] mozna trzymac 'status' wykonywanej misji, a nie tylko czy zostal wykonany :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Racja. Poza tym, gdyby etapy misji były różne w różnych misjach i chcemy je przechowywać tam gdzie jest też "zakończenie" dobrze by było przyjąć jakąś wartość dla niego - już teraz nie 1 ( bo to będzie jeden z etapów ) a np. 100. A najlepiej zrobić stałą. XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 a i jeszcze jedno mógłby mi dać kod żeby narysować taki panel bo ja nie umiem chodzi mi o sam panel najlepiej lekko przezroczysty szary edit:już nie potrzeba pomoc sam to zrobiłem GML draw_text(view_xview[0]+10,view_yview[0]+10,"napis: " + string(global.quest)) dałem taki kod żeby pisało mi na panelu i wyskoczył mi błąd unkown variable name global.quest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Czyli nie masz zdefiniowanej zmiennej global.quest Pierwsza tabelka GML Miska666 o tym mowi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 mógłby mi ktoś napisać gdzie te kody powlepiać proszę!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Lutego 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Jak zawsze - tam gdzie należy. FAQ: Gdzie wpisać jaki kod: https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=9989 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 przepraszam że tu to piszę (misiek999 ma zapchaną skrzynkę i nie mogę do niego napisać na PW) więc tak miśku zrobiłeś ten przykładzik????????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 heh teraz cały czas byłem zajęty nadrabianiem lekcji, bo chory jestem. :P Może być taki przykład ? ( to może dziś zrobie ) : Klikasz myszką na szarą kulkę, ona daje daje ci quest i każe kliknąć kulke jakiegoś koloru, potem drugą inną i trzecią - a jak zaliczysz wszystkie 3 koniec questa. Może być takie coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 jasne dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Ale masz farta, że kiedyś robiłem rpg ;] ogołociłem moją starą grę, i zostało coś takiego : https://gmclan.org/up2321_12_QQQQQ.html Enterem się gada ( z resztą przykład gnyska użyty ), a ten przycisk na górze włącza dziennik misji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 kurde nie mam gm 7 mógłby ktoś przerobić na gm 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 czas wreszcie zrobić coś samemu. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 Jestem dla was zbyt dobry : https://gmclan.org/up2049_11_QQQQQ.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 dziękuje mimek jesteś mistrzem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 16 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 no i jak, może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaq99 Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2009 no jasne że tak fajnie ci to wszystko wyszło= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi