Exigo Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Tada! GML // Kierunek głównego "dira" dir = point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); // Atakowanie if mouse_check_button(mb_left) { atak = true; } else {atak = false;} // Zmiana wartości sinusa w stosunku do akcji postaci.. Więc zaczynamy... if atak = true // Jeśli atakuje... { if wyzeruj = true {sinus = 0;wyzeruj = false;} sinus = sin(degtorad(sin_p))*25; sin_p += 25; dir += (sinus*1.5); } else // Jeśli nie... { wyzeruj = true; if mouse_check_button(mb_right) // I... będzie szedł... { sinus = sin(degtorad(sin_p))*10; sin_p += 16; dir += sinus; } else // Jeśli zaś nie będzie szedł... (będzie po prostu stał, i nie atakował) { sinus = sin(degtorad(sin_p))*5; sin_p += 6; } } if mouse_check_button(mb_right) && mouse_check_button(mb_left) {sin_ruch = 0;} else {sin_ruch = sinus;} // Chodzenie.. (nie, nie animacja - chodzenie konkretne, takie z poruszaniem) if mouse_check_button(mb_right) { x+= lengthdir_x(pred_ruch,dir); y+= lengthdir_y(pred_ruch,dir); pred_ruch+= 0.2; sin_ruch_p += 16; } else { pred_ruch = 0; } // Maksymalna prędkośc ruchu... if pred_ruch >= 4 {pred_ruch = 4;} Przy naciśnięciu lewej myszki postać zaczyna atakować.. ok, atakuje - ale dodałem też wyzerowywanie sinusa żeby po kliknięciu miecz nie kończył zamachu.. sęk w tym że nie działa jego mać. Nie mogę znaleźć usterki. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Myśleć mi się nie chcę, ale muszę się czepić kilku rzeczy, bo się płakać chce... ;P 1. GML // Atakowanie if mouse_check_button(mb_left) { atak = true; } else {atak = false;} ==GML atak = mouse_check_button(mb_left); 2. GML if pred_ruch >= 4 {pred_ruch = 4;} ==GML pred_ruch = min(4, pred_ruch); Sory za spam, ale te dwie rzeczy tak się w oczy rzucają, że nie mogę się powstrzymać... :P Kodu jako kodu nawet nie analizowałem, ale... co to jest "mać" O.o Macka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Dzięki za tą "korektę" - przyznam że się nauczyłem kilku rzeczy. :P Oczywiście problem nadal istnieje... nie mogę znaleźć tej usterki. :/ (tam wszystko pisze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Lutego 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 zaznacz w którym miejscu nie działa, bo nie widze xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Hm... zwróć uwagę na to "wyzerowanie". Chodziło mi o to, że przy każdym rozpoczęciu ataku sinus miał wartość zerową. Kiedyś działało... coś do kodu dodałem, odjąłem... i lipa. Sęk w tym że na pierwszy rzut oka można powiedzieć że wszystko będzie chodzić jak powinno. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 3 Lutego 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 GML if mouse_check_button(mb_left) sin_ruch = 0 //?? Btw. ten sin ruch zeruje sie tylko jak naciśniesz dwa klawisze na raz? Dla czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Animacja nóg ma taki kod, że przy atakowaniu i chodzeniu zaczyna szaleć, więc zeruje i problem z głowy. :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi