kapcior7 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 siema mam takie coś , robie grę i nie wiem jak zrobić chodzenie po menu tzn. mam sprita Start i Start1 , exit i exit 1 ,load i load1 chcę że jak nacisne sztrałkę w góre lub w dół to żeby przechodziło i zmieniały sie sprite :D nie potrafie tego zrobić szkoda :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 operacje na zmiennych i na sprite sie klaniaja create : spr = 0 przycisk w gore spr +=1 w dol spr -=1 draw: //sprawdzanie switch (spr) { case 1: sprite_index = Start; break; case 2: .....; .... .... } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 18 Stycznia 2009 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 ja bym zrobił tak: GML //-------------------------------- //CREATE //nazwy spritow m[0]=spr_start; m[1]=spr_exit; m[2]=spr_load; kursor = 0; //-------------------------------- //DRAW var img; for (i=0; i<3; i+=1) { if kursor == i then img = 1 else img = 0; draw_sprite(m,img,320,200+(i*30)); } //-------------------------------- //KEYBOARD KEY PRESS DOWN if kursor < 2 then kursor +=1 else kursor = 0; //-------------------------------- //KEYBOARD KEY PRESS UP if kursor > 0 then kursor -=1 else kursor = 2; sprite są wyśrodkowane i mają 30 px wysokości w tym przypadku, jeżeli jest inaczej,t o trzeba odpowiednio przerobić draw_sprite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi