Deusald (Adamentium) Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Mam pytanie: Jak zrobić by obj_pixsel po stworzeniu wypełnił całą planszę. Czyli obj_pxsel jest baaaaaaardzo małym kwadracikiem o kolorze czarnym. Chodzi mi o to jak zrobić żeby stworzono tyle pixeli aby wypełnić całą planszę(plansza będzie cała czarna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XivroX Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 po co tworzyć tyle obiektów !? :o jest to baaaardzo mało praktyczne, nie lepiej zamalować, albo nałożyć surface'a albo narysować sprite'a !? EDIT: A do takich rzeczy można używać pętli for: GML for(i=0;i<room_width;i+=1) { for(n=0;n<room_height;n+=1) { instance_create(i,n,obj_pixel); } } przypuszczając, że obj_pixel jest 1x1 EDIT2: ew. jeżeli obj_pixel jest większy to: GML for(i=0;i<room_width;i+=obj_pixel.sprite_width) { for(n=0;n<room_height;n+=obj_pixel.sprite_height) { instance_create(i,n,obj_pixel); } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Próbowałem użyć sufratów ale po użyciu go kilka razy wyświetla się coś takiego: ERROR in action number 1 of Draw Event for object obj_ciemnosc: Trying to use non-existing surface. Mam taki kod. Może da się coś zrobić baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 ogólnie przykład jest do kitu. Kiedyś już go przerabiałem. Ogólnie nie polecam. Zaopatrz się w Tymciowy fog, który znajdziesz w zasobach gmc ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deusald (Adamentium) Opublikowano 14 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 A o jakim dokładnie mówisz :mellow: (podaj chociaż nazwę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=80 mgła v2 niestety nie mogę znaleźć v1 - prostsza i miej skomplikowana, z tą możesz mieć problemy w opanowaniu :P jeśli bardzo chcesz to Ci zrobię upload v1 ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi