kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Yo, dziś właśnie nauczyłem jak poruszać się lewo, gorne, dołu itd.. . Ale mam problem z kasą, zrobiłem taki papierek Dollar. Gdy zbieram $5, 10... to nawet nie daję. Ile zbierałem Kasę... _________________________________ //set varbiables hp=100; money=0; runspeed=3; _________________________________ Collision Event with object obj5Dollars: execute code: money+=5; for other object: destroy the instance _________________________________ Gdy nie rozumiecie, to proszę zobaczyć na stronke w YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=f_LTwwSqvRE Prosze o pomoc~! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Korodzik Opublikowano 7 Grudnia 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Pokażesz plik z GM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 nie definiujesz zmiennych globalnych, więc powinieneś się odwołać do bohatera bohater.money += 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Korodzik Opublikowano 7 Grudnia 2008 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Ale on to wstawił do eventu "Collision" w bohaterze. Nie wyskakuje mu błąd o nieznanej zmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 W jakim evencie zdefiniowałeś zmienne? Mam nadzieję, że nie w step... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 sorry, ja trochę nie kumam ;/. Ale ja robiłem wszystko dokładnie tak jak na filmie w YT .... w Object dodałem objShowMoney i dodałem Events: Draw i Actions: VAR - Apilles to: Other, variable: objTank, Money Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Jak chcesz wyświetlać ilość pieniędzy, to w drawie tego obiektu daj: draw_text(<x>,<y>,string(<nazwaobiektubohatera>.money) Za elemnty w "<" i ">" podstaw własne wartości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 może nie wstawiłeś obiekta do roomu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Draw Event for object objShowMoney: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 1: draw_text(x,y,string(objTank.money) at position 35: Symbol , or ) expected. coś nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Na końcu dopisz ) czyli GML draw_text(x,y,string(objTank.money)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 dzięki mimek ;] nie widziałem ze trza wstawić końcówkę 2x "((" ;] i teraz już wiem ;] Trochę się nauczyłem ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 No widzisz jeśli otwierasz 2 nawiasy to 2 nawiasy musisz zamknąć. Game Maker jest bardzo logicznym programem, tak samo GML... Najlepiej jeśli pouczysz się na naszych przykładach i FAQ i Dokumentacji :) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 czy wiecie, jak zrobić, gdy muszę zbierać $230 i przechodzi do następnęgo Room 2?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 if ( money >= 230 ) room_goto( room2 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 a mógłbyś napisać, gdzie to mam napisać? w objTank? a da się zrobić zemu na górzę w Paski HUD: Ile mam zycia, ile nazbierałem $ ogólnie. Jaki w jestem Poziom(Room)? Chcę zeby cały czas stał, a room zmienia.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 jak zrobić następnego room3?? gdy gram w Room2 tam jest $700, a gdy zbieram $230 to znowu gram w Room3?? chcem aby jechało pokolei, 230->700->1000->1400-> itd.. ;] Sorry za 2 posty ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 7 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zamień tamten kod co podał marek na ten: GML if( room = room1 ) &&( money >= 230 ) room_goto( room2 ); if( room = room2 ) &&( money >= 700 ) room_goto( room3 ); if( room = room3 ) &&( money >= 1000 ) room_goto( room4 ); if( room = room4 ) &&( money >= 1400 ) room_goto( room5 ); itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Jak chcesz HUD-a to robisz obiekt np. objHUD i dajesz mu w drawie: GML draw_sprite(view_xview + 10, view_yview + 10, sprHUD); draw_text(view_xview + 20, view_yview + 15, string(objTank.money); W ustawieniach obiektu daj persident (dzięki czemu będzie przechodził "sam" z jednego rooma do drugiego) i pamiętaj o zrobieniu jakiegoś sprite'a HUD-a o nazwie sprHUD. To jest taka najprostsza wersja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 ale te sprHUD - musze narysować Zycia, Punktow, lvl itd.. ?? czy coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Sprite HUD-a miałem na myśli taką graficzkę, na której wyświetlano by zmienne. Jak chcesz napisac ilość punktów to kopiujesz linjkę z draw_text podmieniasz 15 na np. 25, a w nawiasie funkcji string zamień money na score. Zresztą poczytaj polską dokumentację GML-a na tej stronie. Podawanie gotowego kodu nie ma sensu, skoro nie rozumiesz poszczególnych funkcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 ale jak mam narysować?? jakiś tabelka? w prostokąt?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 ale jak mam narysować?? jakiś tabelka? w prostokąt?? Tak może być prostokat. Wrzuć go do sprite'a i zobacz jak to wygląda to mnie zrozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 rozumiem, i tak mam problem z objHUD, zrobiłem tak jak napisałe, wskakuje błąd ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 8 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 Możesz mi napisać jaki to błąd (treść błędu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot00 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2008 już nie trzeba ;] wszystko działa ;]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi