Ra3l Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Witam. ponownie powróciłem na forum i do gm.:) A teraz do rzeczy: Chciałbym aby przycisk [if keyboard_check_pressed(ord('przycisk'))] zmienić na kliknięcie myszką na dany obiekt. Wiecie może jak to zrobić.? Może dla tych co wyżej nie zrozumieli. Tutaj dana czynność dzieje się po naciśnięciu odpowiedniego przycisku na klawiaturze, a chciałbym żeby ten przycisk odpowiadał kliknięciu myszką na obiekt postawiony w room'ie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D!4bl0 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 W eventach masz te akcje myszką ! lub mouse_check_button() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 A nie da się zrobić tak żeby podmienić kod tylko od przycisku na akcje z myszką i danym obiektem? Tz. żeby to było w step? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D!4bl0 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 np tak w step if (mouse_check_button_pressed(mb_left)) { //akcja } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Tylko jeszcze jak podpiąć do tego odopowiedni obiekt na ktory trzeba kliknąc? Edit: Bo teraz to działa tak że jak kliknę byle gdzie to dziala. a ma dzialać tylko po kliknięciu na dany obiekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D!4bl0 Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 Jak to podpiąc jak wstawisz to w odpowiedni obiekt to jak na ten obiekt klikniesz to sie akcja zrobi. @E : a nie dałes tego przypadkiem global mouse ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 A nie da się zrobić tego w jednym obiekcie? Bo to co teraz mam wszystko jest w step jednego obiektu, a jak by zrobić zeby w tym jednym obiekcie bylo: if (mouse_check_button_pressed(mb_left)) (pisze tak jak ja to widze) w objekt_2 { //moja akcja } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 19 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 if collision_point się pobaw... Sprawdź argumenty, jak spróbujesz i Ci nie wyjdzie, to spróbuj jeszcze raz. A jak Ci to nie wyjdzie, to Ci pomogę :P Podpowiedź: if mouse_check_button_pressed(mb_left) && collsion_point(...) { akcja } e: zaczynam się zastanawiać czy to zadziała :P jak by co to Ci napiszę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ra3l Opublikowano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2008 No prawie dziala... ;] Tylko ze nawet nie musze klikac a akcja sie wykonuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi