Compi Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Witam. Jest jakiś poradnik jak używać grafiki 3D w GMLu. Chodzi mi o takie proste sześciany z teksturami. Ewentualnie import z Blendera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Znalazłem coś w dokumentacji: Wchodzenie w tryb 3D Proste rysowanie Jeszcze czegoś poszukam. EDIT. Jeszcze znalazłem tutorial na oficjalnej stronie YoYo Games to ten ostatni: YoYo games tutorials Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Tak, jest tutaj :) E: UP szybszy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Chce takiego sześciościan wsadzić do gry 2d jako np. Dom (tak jak w GTA 2). Gdy daje d3d_end() to mam czarny ekran. Da się to jakoś naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Ale raczej nie da się łączyć 2D z 3D Ewentualnie możesz zrobić takie sprity żeby wydawało się że jest to 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Da się. Na przykład we wcześniej wymienionym GTA budynki i niektóre elementy otoczenia były trójwymiarowe, ale ludzie i samochody były zwyczajnymi, płaskimi sprite'ami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 voila! 3Din2D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 @UP Dzięki że się postarałeś ale twój kod jest zepsuty. Dodam jakiś obiekt (nowy) i nie działa. Figury są płaskie. Jak dodam d3d_start() to wtedy nie można kamerą w góre/dów chodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 musisz zachowac pewna zasade: obiekt camera MUSI byc zawsze pierwszym w roomie, MUSI miec najmniejszy depth (wiec rysowanie w nim czegokolwiek odpada, niech podaza za playerem), wtedy nie powinno sie psuc nic :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Compi Opublikowano 8 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 Dzięki ale jest jeszcze pewien problem. Jak wiadomo 0,0 w d3d to lewy dolny róg. Tak więc zmienna y jest odwrócona, nie? Jak mam w playerze ustawione że obrazek obraca się do myszki to wtedy zamiast obrócić się do góry, obraca się w dół. Coś mi zdanie stylistycznie złe wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2008 to wystarczy ze kazdy direction zmieni znak na przeciwny to bedzie wszystko grac :) [czyli zamiast: lengthdir_x(len,dir) dasz: lengthdir_x(len,-dir) itp.] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi