Kosmitak Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam. Mam pewien problem. Zrobiłem już plecak złożony z kilku obiektów(obj_plecak1,obj_plecak2 itd.) i by chodził jak się wyjdzie za mepe to w step wpisałem x=view_xview; y=view_yview; i wszystkie obiejekty plecaka skupiły się w rogu ekranu. I tu się pojawia się te pytanie. Jak zrobic by obiekty plecaka chodziły za ekranem ale by się nie skupiały w jednym miejscu?? Z góry dzięki :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Zrobić plecak w jednym obiekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Japanstache Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 x=view_xview+cośtam y=view_yview+cośtam. lol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Harrrry tolko jak :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Japanstache podał ci prawie dobre rozwiązanie. Jak chcesz użyć parę viewów, zrób to tak: GML if(view_current==0) { x=view_xview[view_current]+...; y=view_yview[view_current]+...; } zamiast kropek podstaw konkretną liczbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Ok dzięki :thumbsup: dzieła :thumbsup: Zamykam temat :rip: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 dobre rozwiązanie Ja nie rozumiem po co sobie utrudniać kupą obiektów. A już w ogóle nie rozumiem co ma do tego x i y ;/ GML draw_sprite(spr, subimg, view_xview+xoffset, view_yview+yoffset); ??? btw fajnie że zamknąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 Witam ponownie Otworzyłem ten temat bo mam jeszcze jedno pytanie i nie chciałem zaśmiecac forum np. miecz normalnie się wkłada do plecaka ale jak się ruszę a plecak za mną to miecz zostaje w miejscu gdzie został najpierw przeniesiony a jak wkładam do plecaka 2 miecz to oczywiście wkłada się na drugie miejsce i dzieje się tak samo. Jak zrobic by obiekty po włożeniu „trzymały” się plecaka?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 sorry za podwójne post Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 7 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 x = plcecak.x + miejsce_slotu ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmitak Opublikowano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2008 dzięki No i występuje błąd wpisałem kod w kolizji z obj_plecak1 x = obj_plecak1.x y = obj_plecak1.y bez tego miejsca_slotu i jak wezmę jeszcze miecz albo tarcze to skupiają się w tylko obj_plecak1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi