Markuz Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Siema, a więc co trzeba zrobić by wydać własną książkę? Nie chodzi mi o to że zamawiam w drukarni i drukują mi 100 Egzemplarzy ale o wydawnictwo książek :) Jak zacząć pisanie takiej książki? Na Komp ? :) Jakie jest najlepsze wydawnictwo? Czy trzeba być pełnoletnim? xD :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 A tym razem 2 czy 3D xD? ... I co tak se spytasz jak to się robi a potem weźmiesz się do pracy i napiszesz bestseller oO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Niekoniecznie :P Chodzi mi o napisanie książki , takie poradnika do GM-a, o GML itp. Tak się pytam :) Może cuś z tego wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Jako e-book to teoretycznie każdy może sprzedawać, czy to na Allegro, czy przez jakieś serwisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Nie chodzi mi o E-Booka. O normalną książkę typu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 najpierw napisz, potem pokazuj. musisz posiadać NIP oraz znalezc wydawnictwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP) — dziesięciocyfrowy kod, służący do identyfikacji podmiotów płacących podatki w Polsce. Nadawany jest przez urzędy skarbowe. Przecież gdy napiszę książkę, i jakieś wydawnictwo ją będzie chciało wydać to podatek itp. płaci to wydawnictwo.. Chyba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 IMHO wystarczy znaleźć wydawnictwo, ale wątpię, że ktoś będzie chciał wydać książkę nieznanego autora, a do tego 14 latka. Musiałbyś nakładem własnym puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Jakie wydawnictwo będzie chciało dla Ciebie drukować te super-tutoriale? Pomyśl o tym. To jest po prostu nieopłacalne dla tegoż wydawnictwa. Pomyśl, kto to kupi...? Lepiej napisz, i będziesz wydawał jako e-book. To naprawdę nie problem. A za dodatkową opłatą ktoś będzie mógł sobie kupić normalną książkę - drukuj se ją w domu na atramentówce :P Tylko wtedy znowu przyjdzie problem podatku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 No właśnie heh, podatek najgorsza rzecz na świecie No chyba jednak po prostu nie opłaca się , lepiej dorobię na swojej stronce jakieś tutki heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Jak tak ci zależy na zarabianiu, to najszybciej zarobisz na Google AdSense albo na buxach, ale nie na książkach :P . Chociaż, jakbyś jakieś na prawdę dobre e-booki robił, to kto wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Heh, ale na takim buxie trzeba ciągle siedieć i klikać i klikać i kilkać [...] kilkać... itd. Mi chodzi o jakiś bardziej oryginalniejszy pomysł :P Zawszę mogę zrobić jakiegoś MMORPG-a i zbierać kasę np. za jakies unikalne itemki czy cuś heh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marrac Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Zawszę mogę zrobić jakiegoś MMORPG-a i zbierać kasę np. za jakies unikalne itemki czy cuś heh :| Powodzenia lol ;/ Pomysł z książką nie jest dobry, kto by kupił książkę o GMLu jak jest już dokumentacja w GMie ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Siema, a więc co trzeba zrobić by wydać własną książkę? Nie chodzi mi o to że zamawiam w drukarni i drukują mi 100 Egzemplarzy ale o wydawnictwo książek :) Jak zacząć pisanie takiej książki? Na Komp ? :) Jakie jest najlepsze wydawnictwo? Czy trzeba być pełnoletnim? xD :) Zawszę mogę zrobić jakiegoś MMORPG-a i zbierać kasę np. za jakies unikalne itemki czy cuś heh 15:26 < dziadolf> a ja moge 15:26 < dziadolf> zmasturbowac konia 15:26 < dziadolf> i tez zarabiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 @Marrac No dobra, ale dokumentacja jest nieuzupełniona i ciężko niektóre rzeczy zrozumieć, jakby tak napisał w sposób prosty i zrozumiały, a z tyłu wyjaśnienie wszystkich opcji to może być coś wyszło. Jednak to nie jakiś język programowania i nie będzie zbyt popularna ;] Ale dla newbie może być Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 przeciez w dokumentacji jest wszystko tak dobrze opisane, ze mozna stworzyć bardzo dobrą gre nie znajaz gmla. no chyba ze ty nie rozumiesz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 ak każdy język GML zawiera zmienne. Zmienne są informacjami przechowywanymi w pamięci. Posiadają takie nazwy jakie im nadasz. Zmienna w GML może być zmienną liczbową (real) i tekstową (string). Nie wszystkie zmienne muszą zostać zdeklarowane, tak jak w większości innych języków. Np. globalne mouse_x i mouse_y przetrzymują informacje na temat pozycji kursora, z kolei lokalne dla danego obiektu np. x i y przetrzymują pozycję tego obiektu. Nazwa zmiennej musi zaczynać się od litery alfabetu łacińskiego, i może zawierać tylko litery, cyfry i znak '_'. Maksymalna długość to 64 znaki. Jeżeli zdefiniujesz nową zmienną staje się ona lokalną zmienną dla aktualnego obiektu i nie będzie możliwości bezpośredniego odwołania się do niej z innych skryptów i obiektów poza tym w którym nastąpiła jej definicja. Możesz natomiast odwołać się do obiektu, ale o tym dalej. Stary, ja już piszę grę na zmiennych ;p To że jest wzmianka to good, ale powinna być gdzieś indziej Fervi Pozatym nie ma dużo przydatnych komend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2008 Jeżeli miałaby być książka o programowaniu w GM, to nie bezsensowny zbiór tutoriali, tylko swego rodzaju podróż po robieniu coraz to bardziej skomplikowanych gier, wraz z nauką programu. Coś takiego jak Game Maker Apprentience czy jakoś w ten smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 Heh ja się kiedyś zacząłem bawić w pisanie, i nawet coś z tego było, ale odpuściłem sobie. Ale kto wie może wrócę do pisania i skończę tą ksiązke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieter Opublikowano 27 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2008 o czym pisałeś? o swoich pierwszych ząbkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisieK-GM Opublikowano 28 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2008 Znowu twoj super pomysł, powiem tak jak Harv, najpierw napisz ta ksiazke (watpie w to) a dopiero potem pytaj o wydawnictwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi