Arent Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 zrobiłem na podstawie tego podobnego http://www.php.rk.edu.pl/w/p/simplexml/ ale wziąż mam puste pola <? $xml = simplexml_load_file('plik.xml'); $plik = $xml->xpath('/*/*'); foreach ($xml as $plik) { $ID = iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $item['X']); $E = iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $item['E']); $DATE = iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $item['DATE']); echo " 1: $X<br /> 2: $E<br /> 3: $DATE<br /> "; } ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 dopisz po <? error_reporting(E_ALL); zobaczymy co jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Nie umiesz korzystać z foreach. Gnysek nie patrzy się na zmienne ;) <? $xml = simplexml_load_file('plik.xml'); $plik = $xml->xpath('/*/*'); foreach ($plik as $item) { $X = iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $item['X']); $E = iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $item['E']); $DATE = iconv("ISO-8859-1","UTF-8", $item['DATE']); echo " 1: $X<br /> 2: $E<br /> 3: $DATE<br /> "; } ?> EDIT: Faktycznie, nie zauważyłem jeszcze jednej zmiennej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arent Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 to jest ten poprawiony kod? bo jak tak to wciąż nie działa po dodaniu error_reporting(E_ALL); mam Notice: Undefined variable: X in /plik.php5 on line 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Grudnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 No i proste, co to za zmienna $X ? Nigdzie nie nadano jej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 To chyba miało być $ID. Poprawiłem swój kod, ale nie wiadomo jeszcze jak to zadziała bo nie znamy zawartości pliku XML :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arent Opublikowano 2 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 tresc xml jest taka <?xml version="1.0"?> <DOCUMENT STATUS="OK"> <DATA> <ITEM name="NAME" A="4219" ID="1" DATE="17-09-2008 11:28:00" X="300" B="4202" C="4213" D="1421" E="4206" STATUS="F" /> </DATA> </DOCUMENT> teraz nie mam mozliwosci sprawdzenia kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arent Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Sprawdziłem i wciąż to samo, nic nie wyświetla. Po dodaniu error_reporting(E_ALL); nie wykazuje żadnych błędów, u Was działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 <?php $xml = simplexml_load_file( 'plik.xml' ); foreach( $xml->document->data as $item ) { echo $item[ 'x' ]; } ?> Nie jestem pewien czy można tak odczytać jakąś wartość ale powinno działać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arent Opublikowano 3 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Ludzie, nie działa :crying: nie wiedziałem że z tym kodem będzie tyle zachodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Arent, daj mi kod XML i powiedz jaki chcesz efekt uzyskać. EDIT: Dobra przeczytałem temat i napisałem: <?php $xml = simplexml_load_file( 'document.xml' ); foreach( $xml->DATA->ITEM as $item ) { echo 'name = ' . $item['name'] .'<br />'; echo 'A = ' . $item['A'] .'<br />'; echo 'ID = ' . $item['ID'] .'<br />'; echo '---------<br />'; } ?> W sumie to nie wiem w czym mieliście problem. o.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 4 Grudnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ja w tym, że się nie skupiłem na programie :P Wyszedłem z założenia, że skoro nie ma nic, to error_reporting(E_ALL) wskaże winnego, a wtedy zacznę szukać :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arent Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 OK działa :lol: dzięki Tyle że pierwotnie chodziło mi o XML z większą liczbą rekordów, np. następujący plik XML <?xml version="1.0"?> <DOCUMENT STATUS="OK"> <DATA> <ITEM name="NAME" A="4219" ID="1" DATE="17-09-2008 11:28:00" X="300" B="4202" C="4213" D="1421" E="4206" STATUS="F" /> <ITEM name="NAME" A="4219" ID="2" DATE="17-09-2008 11:28:00" X="400" B="5202" C="5213" D="2421" E="5206" STATUS="F" /> <ITEM name="NAME" A="4219" ID="3" DATE="17-09-2008 11:28:00" X="500" B="6202" C="6213" D="3421" E="6206" STATUS="F" /> </DATA> </DOCUMENT> Jak powinien wyglądać kod jeśli chcę wydobyć jedynie wartość np. 5213 znajdującą się w C w ID="2"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Człowieku nie dość, że simplexml upraszcza pracę nad XMLem do poziomu łopatologicznego to jeszcze nie potrafisz ułożyć prostego warunku? <?php $xml = simplexml_load_file( 'file.xml' ); foreach( $xml->DATA->ITEM as $item ) { if( $item['ID'] == 3 ) { echo 'ID = ' . $item['ID'] .'<br />'; echo 'C = ' . $item['C'] .'<br />'; echo '---------<br />'; } } ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arent Opublikowano 4 Grudnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ale dlaczego się tak unosisz? Nie każdy interesuje się PHP, bo nie ma na to czasu, a chce dostać jakiś gotowy prosty kod. Na początku oferowałem pieniądze za wykonanie tego prostego kodu ale nikt nie chciał. Jeden drugiemu pomoże w php, drugi pomoże wymienić np. drzwi do garażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 To po co zabierasz się za coś na co nie masz czasu? Po za tym pisałeś, że siedziałeś w PHP, nie pamiętasz konstrukcji warunków? Nie wierzę. Jakbyś od razu powiedział co trzeba zrobić to byś miał to zrobione od ręki, a tak wszyscy muszą dochodzić o co chodzi. Z resztą było podawane tyle metod na wyciąganie tego co chcesz... Mniejsza. Napisałem jak może wyglądać wyciąganie C z określonego ID. Jeśli jeszcze czegoś potrzeba to napisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Ja pisałem że mogę to zrobić. ;d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi