Markuz Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 1. Jak zrobić aby w zapisywanym pliku nazwa_uzytkownika.php dodawały mi się kolejno linijki z zmiennymi np. $login = gmclan $haslo = gmclan 2. Jak w php stworzyć folder i czy się da? :) 3. Czy da się coś takiego że jeżeli instnieje plik - plik.php to aby działa się jakaś akcja np. echo"istnieje"; ? Bardzo proszę o odp. na te pytania ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Do dokumentacji PHP pewnie nawet nie zajrzałeś? http://pl.php.net/manual/pl/function.mkdir.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Nie no, to jest przegięcie. Spróbowałeś chociaż poszukać...? 1. "obsługa plików w php" 2. "php tworzenie katalogu" 3. "php czy plik istnieje" Masz razy do Google. Ale niech będzie, masz odpowiedzi na 2. i 3., bo to niewiele pisania... mkdir() i file_exists() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 ok już zrobiłem, nie rozumiem po co te nerwy :P @down dla mnie to nie był byle powód....... 10 punkt regulaminu. Warn Borek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 to, że piszesz z byle powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Bezpieczniej jest robić autoryzację dzięki bazie danych, a jak koniecznie na plikach to szyfrowanie jakieś by się przydało ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 9 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 wiem że bezpieczniej :P Ale dla mnie w plikach jest owiele wygodniej i mogę swobodnie zarządzać nimi heh :) Szyfrowanie jeszcze się jakieś wymyśli, narazie zrobiłęm rejestracje i pracuje nad logowaniem ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Gdy nauczysz się władać bazami danych to już nie powrócisz do zapisywania w plikach :D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Wybaczcie, że się wtrącę, ale... koniecznie na plikach to szyfrowanie jakieś by się przydałoA nieprawda. 1. Jeśli dane będą zapisane jako plik *.php to nie ma szans wykrycia, co w nich jest. No chyba, że serwer PHP nie obsługuje :P 2. Zawsze można zrobić htaccesa, który będzie blokował dostęp do katalogu, ale skrypty będą mogły edytować pliki. Ja tam znam mniej więcej teorię użycia baz danych, zwykłe proste skrypty na bazie zrobię, ale nie widzi mi się pisać całego skryptu na bazie :| Pliki fajniejsze jak dla mnie... i kod taki bardziej "PHP'owy" wychodzi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Ad1. Oczywiście że jest metoda. Ad2. Jeśli Ad1. przejdzie to i htaccess nic nie pomoże. =P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Września 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Wybaczcie, że się wtrącę, ale... A nieprawda. 1. Jeśli dane będą zapisane jako plik *.php to nie ma szans wykrycia, co w nich jest. No chyba, że serwer PHP nie obsługuje :P 2. Zawsze można zrobić htaccesa, który będzie blokował dostęp do katalogu, ale skrypty będą mogły edytować pliki. Ja tam znam mniej więcej teorię użycia baz danych, zwykłe proste skrypty na bazie zrobię, ale nie widzi mi się pisać całego skryptu na bazie :| Pliki fajniejsze jak dla mnie... i kod taki bardziej "PHP'owy" wychodzi :P Czy dłuższy kod oznacza u Ciebie lepszy i bardziej PHPowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 ale nie widzi mi się pisać całego skryptu na bazie :| Pliki fajniejsze jak dla mnie... i kod taki bardziej "PHP'owy" wychodzi :P Dla Ciebie jest lepiej jak kod jest mniej czytelny? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Excolo Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Brutal tru, użycie baz danych przewyższa zapisywanie danych na plikach i to już daaawno temu udowodniono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Ale nie opłaca się używać bazy danych, jeżeli potrzebujemy pobrać tylko kilka zmiennych :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Nobody, zależy czy one mają być bardzo dynamiczne, czy po prostu stałe jak konfiguracja bazy danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Czy po prostu użyte do jednego i jedynego licznika gości na stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi