Slax Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Cześć. Mam problem, otóż mam metę do gry wyścigowej mam pewien problem. Jak zrobić tak jak na obrazku by móc "wjechać" na metę z dołu? I jak wjedziemy (od dołu) odgrywał się warunek global.p_win= 1 ?? Liczę na pomoc z waszej strony :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 hmm może: GML if direction>0 && direction>180 global.p_win= 1 ? chociaż nie wiem czy będzie działać. możesz też sprawdzić coś takiego: GML //przy kolizji if y>meta.y global.p_win= 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 przykro mi ale nic się nie dzieje :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 najlepiej se zrób jakieś checkpointy i potem sprawdzaj przy mecie czy checkpoint dostały przejechane ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 najlepiej se zrób jakieś checkpointy i potem sprawdzaj przy mecie czy checkpoint dostały przejechane ;p Jeżeli jest to jedyne wyjście to ok. Ale jeszcze nie zamykam i czekam na odpowiedź :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Jeżeli jest to jedyne wyjście to ok. Ale jeszcze nie zamykam i czekam na odpowiedź :P To nie jedyne wyjście inne mogą by niedokładne ale wg mnie to jest najwygodniejsze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Spróbuj tak: (nie jestem pewien czy zadziała. Obiekt meta: Step: GML if collision_line(bbox_left,bbox_bottom,bbox_right,bbox_bottom,obiekt,false,true) { global.p_win= 1; } Za obiekt podstaw nazwę obiektu samochód czy co tam co przekracza tą metę ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slax Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Również nie działa :( Ale ok. Zrobię checkpointy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zależy, jak masz zrobiony system ruchu, ale zwykłe GML if(vspeed < 0) powinno wystarczyć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 To nie wystarczy bo można się zatrzymać na mecie i będąc na niej cofnąć wtedy ten warunek przepuści to zabezpieczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Ale się czepiłeś. :P Jakby ktoś tak zrobił to by jeszcze gorszy czas miał :P No to mierzyć kolizję do jakiegoś obiektu o rozmiarze 3x3 będącego cały czas dokładnie na środku samochodu. PS: Nie wiem też, jak te twoje autka mają pomykać, ale przydałoby się zabezpieczenie przed przeskoczeniem mety :P Ale to zależy, na jak dokładnej mecie ci zależy. Edit: Albo dla pewności: na tyle ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi