trolu122 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 w roomie jest kilku przeciwników i każdy ma w creacie GML instance_create(x,y,REKA) i jak zrobić że jeśli zabij konkretnego ludka to on znika wraz ze swoją reką? kojaże cos ze trzeba nadac rece id czy jak to sie nazywa ale jak wpisuje w szukajke to nic nie znajduje ;/ jak to sie nazywa albo jakby ktos chciał oszczedzic mi szukania jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cekol Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 w create daj: GML mojareka=instance_create(x,y,REKA) a w destroy GML instance_destroy(mojareka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 EDIT: wyprzedził mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 hmm.. mam jeszcze jeden problem. bo pozucja reki jest odnosnie wroga GML if(player.x < monster.x) {sprite_index = enemy_lewo0; depth =1; x=monster.x+8; y=monster.y+33; } i wszystkie rece układfają sie na 1 wrogu ;/ co z tym zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 GML //create near=instance_nearest(x,y,wrog) //i to x= i y= zamień na: x=near.x+8; y=near.y+33; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 no wszystko ładnie :D śliczne dzieki lenin: tyle mi pomagasz ze bede musiał dać cie do creditsów :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 lenin: tyle mi pomagasz ze bede musiał dać cie do creditsów Daj sobie spokój, za takie proste rzeczy? ;F jeszcze jakbym z Tobą zrobił pół gry to może. btw może to dziwne, ale jakoś dobrze mi się Tobie pomaga ;) taki mały OT przepraszam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Prędzej bym zrobił to tak: Create Monstera: GML oHand = instance_create( x, y, objReka ); Step Monstera: GML oHand.x = x + 8; oHand.y = y + 33; Destroy Monstera: GML instance_destroy( oHand ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi