lenin Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 ehh witam mam problem, a mianowicie wyskakuje takowy błąd: ___________________________________________ FATAL ERROR in action number 1 of Key Press Event for E-key Key for object o_hero: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 7: { at position 2: Symbol , or ) expected. A kod wygląda tak: GML if instance_exists(obiekt) { if distance_to_point(obiekt.x+lengthdir_x(+100,obiekt.direction+90),obiekt.y+lengthdir_y(+100,obiekt.direction+90)<20 { // tej linijki tyczy się błąd wsiada=instance_nearest(x,y,obiekt) zmiana=instance_create(wsiada.x,wsiada.y,obiekt2) zmiana.direction=wsiada.direction with(wsiada) instance_destroy() } } i nie mam pomysłu czemu tak się dzieje... pomoże ktoś :( ps. wiem, że kod dziwny i lepiej skorzystać z instance_change, ale zrobiłem tak, i nie pytajcie czemu ;F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 GML if ( distance_to_point(obiekt.x+lengthdir_x(+100,obiekt.direction+90),obiekt.y+lengthdir_y(+100,obiekt.direction+90) ) < 20 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 Zobacz tak: GML if instance_exists(obiekt) { if distance_to_point(obiekt.x+lengthdir_x(+100,obiekt.direction+90),obiekt.y+lengthdir_y(+100,obiekt.direction+90))<20 { // tej linijki tyczy się błąd wsiada=instance_nearest(x,y,obiekt) zmiana=instance_create(wsiada.x,wsiada.y,obiekt2) zmiana.direction=wsiada.direction with(wsiada) { instance_destroy() } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMoEX Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 na końcu 2 linijki chyba nawiasu brakuje ^^ Edit: to chyba jednak nie to ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 31 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 GML if distance_to_point(obiekt.x+lengthdir_x(+100,obiekt.direction+90),obiekt.y+lengthdir_y(+100,obiekt.direction+90)<20 chyba IF-a nie zakonczyles nawiasem znaczy sie nie if tylko distance_to_point( - nie konczy sie nawiasem tylko "<20" UP,UP i UP :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 31 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2008 ehh kurczę dzięki, wogóle tego nie zauważyłem ;/ wystarczył jeden nawias przed <20 ;O i wyszedł niepotrzebny temat ;| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Miałem podobnie ale w 2 minuty pokapowałem :D P.S sorry za post nie na temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi