Exigo Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Mam kłopot... z lengthdir'ami, mianowicie do dziś nie wiem jak się je obsługuje. Wtajemniczycie mnie? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Z tego co wiem to tylko obudowa na f-cje trygonometryczne: cos(degtorad(dir)) * len; sin(degtorad(dir)) * len; Tylko nie wiem co sie z znakiem dzieje: x + cos(degtorad(dir)) * len; y - sin(degtorad(dir)) * len; x + lengthdir_x(len, dir); y + lengthdir_y(len, dir); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Lengthdir wylicza odległość w poziomie i w pionie dla danego kąta. Jeżeli uważałeś na lekcji matematyki o kątach 30,60,90 stopni, powinieneś zrozumieć: Są to zwykłe funkcje trygonometryczne, zapisane w prostej postaci - zrozumiałej dla laików ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 24 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Musisz się sam pobawić. Napisz sobie dla testu taki skrypcik: Create: GML dir = 0; draw_x = 0; draw_y = 0; //W tej zmiennej jest przechowywany x, który posłuży do malowania... (na tym x i y będzie malowany sprite. Normalny x i y to będzie środek obrotu sprita) Step: GML draw_x = lengthdir_x(20, dir) + x; draw_y = lengthdir_y(20, dir) + y; dir += 3; Draw: GML draw_sprite(sprite_index, 0, draw_x, draw_y); Daj to do byle jakiego obiektu, i ustaw go na środku rooma. I pobaw sie tym kodem, sam powinieneś dojść, jak to działa ;) Edit: Poprawka ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 24 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2008 Załapałem... dzięki wszystkim. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi