OriPL Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 witam jak ustawic punk przezroczystosci inny niz x=0 i y=0?? jaki bedzie na to kod?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 zrobic maske alpha dla sprite'a i ustawic ja kodem: GML sprite_set_alpha_from_sprite(sprite_orig,sprite_mask) gdzie 'sprite_orig' to oryginalny sprite, a 'sprite_mask' to czarno-biala (gdzie czarny to przezroczystosc) maska sprite'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OriPL Opublikowano 22 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 zrobic maske alpha dla sprite'a i ustawic ja kodem: GML sprite_set_alpha_from_sprite(sprite_orig,sprite_mask) gdzie 'sprite_orig' to oryginalny sprite, a 'sprite_mask' to czarno-biala (gdzie czarny to przezroczystosc) maska sprite'a ok dziala tylko nie da sie jakos prosciej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 w gm nie da, no chyba ze bedziesz rysowac pixel po pixelu nie rysujac danego koloru, ale to prockozerne wiec sie nie oplaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 A ja się dołączę bo mam pytanie: czy jak zrobię kolor szary w masce to on będzie przeźroczysty w połowie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Lipca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 https://gmclan.org/index.php?czytajart=47 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 dokladnie :) maska alpha to obraz w skali szarosci i intensywnosc bialego koloru reprezentuje wartosc alpha danego pixela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 22 Lipca 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Wyobraź to sobie tak - to jest światło latarki w ciemnym tunelu. Tam gdzie latarka świeci najmocniej (jest biało), najlepiej widać grafikę - brak prześwitu. Tam gdzie jest czarno - grafiki nie widać, czyli jest na maxa prześwit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi