Markuz Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 W czym najlepiej robić modele 3D za free ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vianom Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Blender - bardzo dobry, darmowy , można w nim zrobić filmiki, a nawet gry( ale tego nie testowałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 A jak jesteś początkującym to zobacz też Google Sketch Up ja tylko na tym modelowałem. Ale i tak już się tym dawno nie zajmuję więc może są już jakieś lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 @UP: Tyle ze w darmowej wersji SketchUpa nie ma eksportowania do roznych przystepnych formatow (OBJ, 3DS, itp.) wiec nic mu to nie da. Blender Ci zostaje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tidimel Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Zawsze pozostaje ci milkshape, też da się stworzyć w nim fajne modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Blender, milkshape... Innych dobrych nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Wybierz sobie z tych taki, w którym będzie Ci najłatwiej i już: Blender, K3D, Anim8or, Truespace 3, POV-Ray. Ja tam mogę powiedzieć tak -> Blender jest całkowicie darmowy i najbardziej zbliżony możliwościami do płatnych programów, ale też najtrudniejszy w obsłudze z powodu durnego interface. K3D ma najprostszy do opanowania interface, też ma dość spore możliwości, ale już ma ich mniej niż Blender. Anim8or to bardziej zabawka dla dzieci niźli poważny program do modelowania, ale na początek w sam raz. Truespace 3 to klasa sama w sobie, klasyczny program do modelowania, z bodajże 1997 roku, który obecnie jego twórcy dają za darmo i wbrew pozorom ma całkiem duże możliwości. A POV-Ray to bajka, zdecydowanie najlepsze ze wszystkiego co dałem, ale modele 3D w nim programujesz, jednak jak mówię, ma zdecydowanie największe możliwości ze wszystkich powyższych programów, no i ładnie renderuje :D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darlix Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Blender osobiscie polecam! posiada język polski i jest łatwy w obsłudze jak czegoś nie będziesz wiedział w blenderze to pisz do mnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 najtrudniejszy w obsłudze z powodu durnego interfaceTu się nie zgodzę. Poznałem jako tako kilka innych programów 3D, ale i tak interfejs Blendera mi najbardziej pasuje. Jest trochę "inny", ale i tak większość prac szybciej wykonać klawiaturą... Tylko wymiarowania w Blenderze się czepię. Wiecie, jak długa ta krawędź itp... Że se pozwolę zareklamować Blendera - TUTAJ fajny filmik stworzony przy jego pomocy ;) Ciekawe, ile się to renderowało ^_^ I jeszcze jedno: nie radzę używać polskiego. Większość tutoriali jest opisanych pod angielską wersję, a i tak aby się czegoś więcej nauczyć polskie strony nie wystarczą, a w manualu Blendera niewiele artykułów jest po polsku ^^ Choć i tak kilka jest spolszczonych... @Vianom: Tak, da się robić gry :P Poszukaj se na necie. Daje spore możliwości używając Pythona, tylko trochę niewydajny jest :/ Choć w porównaniu z GM'em i tak dobry... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Jak robić gry w Blenderze, to tylko z pomocą CELStart. Tak powstaje gra Apricot, jak kogoś to interesuje ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Tak jak wszyscy - Blender. Inaczej nie zrobisz gry w 3D, bo pozostałe narzędzia są płatne (3DSMax, Maya itp.) ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Tak jak wszyscy - Blender. Inaczej nie zrobisz gry w 3D, bo pozostałe narzędzia są płatne (3DSMax, Maya itp.) wiesz ile jest nieplatnych narzedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Tak jak wszyscy - Blender. Inaczej nie zrobisz gry w 3D, bo pozostałe narzędzia są płatne (3DSMax, Maya itp.) Ehh tuxmanie miałeś chociaż kiedyś blendera i korzystałeś z niego? I czy wogóle modelowałeś kiedyś?... SketchUp na początek może być, jest prosty, choć jego możliwości nie są zbyt duże. A Blender? Trzeba się do niego przyzwyczaić, a później już tylko z górki ;) posiada język polski Tragedia, w sumie nie potrzeby nikomu, w tego typu programach polski przeszkadza tylko (przynajmniej mi ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamciog Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Oczywiście blender. Sam go używam i jestem zadowolony :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 22 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2008 Post Tuxmana w tym temacie nabiera jeszcze więcej bezsensu szczególnie jak się spojrzy na 4 posty wyżej od posta Tuxmana, gdzie wymieniłem tylko 4 darmowe programy i nie są to wszystkie :) . Jeszcze mógłbym dopisać np. Canvas3D czy SketchUp, ale po co, wymieniłem te, które uważam za najlepsze i najlepiej sprawdzające się w swoim zadaniu ;p . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mucha_z_Kosmosu Opublikowano 25 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2008 Zależy co chcesz modelować bo jeżeli budynki,meble i rzeczy tego typu to najlepszym rozwiązaniem będzie Google SketchUP.A jeżeli chcesz modelować postacie to najlepiej Blender oraz łatwiejszy w obsłudze (według mię) MilkShape 3D.Pozdro ! :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanciK Opublikowano 27 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2008 W czym najlepiej robić modele 3D za free ? :) Ja polecam: Google Sketch-up Anim8or ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Ja sie zgadzam co do blendera, chociarz duzo muli. Napewno nie Google sckethup czy cos tam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi