rocket12 Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 1.Chce żeby moja postac chodzila tylko w prawo i lewo(to umiem), a na drabinie w góre i dół(tego nie umiem) 2.Mam problem z grawitacją, a mianowicie na poczatku opadam (wlaczona grawitacja), gdy na coś spadnę nie opadam (grawitacja wylancza się), nie wiem co zrobic by przy kolejnym podskoku lub przy zejsciu z obiektu grawitacja wlanczała sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 event step: 1. GML if(place_meeting(x,y,obj_drabina)) { if(keyboard_check(vk_up))y-=10 if(keyboard_check(vk_down))y+=10 } 2. (z obiektami solid) GML if(place_free(x,y)) gravity=6 else gravity=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocket12 Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Przy włanczaniu gry wyswietla się błąd: ERROR in action number 1 of Step Event for object obj_hero: Error in code at line 1: if(place_meeting(x,y,obj_drabina)) at position 22: Unknown variable obj_drabina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 bo musisz miec obiekt: obj_drabina. albo podstaw za to inny obiekt po ktorym bedziesz sie wspinal. PS. ile czasu juz uzywasz GMa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocket12 Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Juz skabowalem ze zamisat obj_drabina trzeba wpisac drabina ale bohaterodrazu s[pada na sam dół planszy (nie zatrzymuje sie na obiektach SOLID) acha to ze spada dotyczy sie 2 kodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 a na pewno wlaczyles im "solid"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocket12 Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 2. (z obiektami solid) GML if(place_free(x,y)) gravity=6 else gravity=0 to nie powinno być np. : if place_free(x,y+3) ? wtedy raczej powinno chodzić btw to faq nie boli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakim Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 Czasami dobrze dać po prostu: GML move_contact_solid(270,wartosc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocket12 Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 to nie powinno być np. : if place_free(x,y+3) ? wtedy raczej powinno chodzić btw to faq nie boli niby dziala - zatrzymuje sie na obiekcie, ale kiedy naciskam ruszam sie w prawo lub lewo to spadam na sam dół. apropo: Czasami dobrze dać po prostu: GMLmove_contact_solid(270,wartosc) weź mi wytlumacz gdzie wpisac ten kod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 weź mi wytlumacz gdzie wpisac ten kod. w kolizji z obiektem, na którym ma się zatrzymywać, do tego FAQ się kłania, tam masz to wszystko opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocket12 Opublikowano 12 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 cos pozmienialem w twoim kodie (lenin) i dziala ale tera kod na drabine szwankuje bo wogóle niemoge na nia wejsc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 12 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2008 tera kod na drabine szwankuje bo wogóle niemoge na nia wejsc. To pokaż jaki kod dałeś do tej drabiny, żeby heros chodził, bo jasnowidzami nie jesteśmy. A kod PsychiXa powinien działać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rewlisz Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Zrobiłem ci przykład: Kliknij na mnie ! Nie dałem tylko chodzenia po drabinkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocket12 Opublikowano 13 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 Dzięki rewlisz a mógł byś zrobić przykład z drabinami (i grawitacja) ?! lenin w kolizji z drabina wstawilem kod na chodzenie w góre, dół, lewo, prawo i gravity=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2008 http://www.yoyogames.com/downloads/tutorials/platform.zip - masz tam przykład jak zrobić platformówkę z drabinami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi