mariner10 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Dzień dobry. Jestem początkującym twórcą. Moją broszką jest raczej grafika a nie pisanie kodów (nawet w banalnym w obsłudze programie jakim jest GM). Próbuję zrobić grę z możliwością: *rozmowy z poszczególnymi postaciami (tymi dobrymi) *kreowania atakujących nas wrógów *walki z wrogami (strzelania do nich np. z pistoletu) *przechodzenia do następnych rund,misji *zbierania punktów, nabijania leveli *podnoszenia i używania broni (lub kluczy którymi będzie można otwierać drzwi do następnych miejsc) a to wsztstko w przyjaznym duchu RPG I tu pada moje pytanie: czy jest ktoś chętny zrobienia takiego silnika ewentualnie na tyle cierpliwy żeby mi wszystko ładnie wyjaśnić ? Zdaję sobie sprawę że było od groma luźnych przykładów (jak np. tworzyć rozmowy czy walczyć) ale ja nie mam pojęcia jak je połączyć w sensowną całość, bądź na ich podstawie stworzyć coś własnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 To poszukaj jakiegoś programisty który szuka grafika, a nie rób na własną rękę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariner10 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 To poszukaj jakiegoś programisty który szuka grafika, a nie rób na własną rękę. Dzięki za pomysł Też już nad tym myślałem. Tak by było najłatwiej a ja jednak wolałbym się czegoś nauczyć (bo nie zawsze będę miał programisty pod ręką) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenin Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 ak by było najłatwiej a ja jednak wolałbym się czegoś nauczyć (bo nie zawsze będę miał programisty pod ręką) Na wszystko potrzeba czasu, w godzinę się nie nauczysz. posiedź trochę nad GM i dokumentacją i będzie lepiej, ewentualnie zrób jak Dziadek napisał ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 (bo nie zawsze będę miał programisty pod ręką) jak będziesz robił ładne grafiki to zawsze się programista znajdzie, ew. mozesz zalozyc tim :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 mozesz zalozyc tim tongue2.gif ... albo do jakiegos dolaczyc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feynorn Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 To są podstawy. Na wszystkie Twoje pytania znajdziesz odpowiedź w przykładach, ale mimo to nie brałbym się od razu za robienie RPGa. Dobrzy graficy są bardzo poszukiwani, więc napisz w odpowiednim dziale, a pewnie zaraz ktoś się skusi na współpracę z Tobą, jeśli rzeczywiście jesteś niezły. Chyba, że wolisz poświęcić kilka tygodni na naukę GMLa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 zazwyczaj to programista szuka grafika. Pokaż pracę a na pewno ktoś się znajdzie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 zazwyczaj to programista szuka grafika. Pokaż pracę a na pewno ktoś się znajdzie ;) Według mnie Yoda mógłby być dobrym kandydatem na programistę, ale nie wiem, czy się zgodzi :confused: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ej no wiadomo GML If mariner10.skills >= „good” { yoda.zainteresowanie = true; } else { yoda.zainteresowanie = false; } jak zresztą każdy inny z tych "lepszych", co poszukuje grafika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 Ej no wiadomo GML If mariner10.skills >= „good” { yoda.zainteresowanie = true; } else { yoda.zainteresowanie = false; } jak zresztą każdy inny z tych "lepszych", co poszukuje grafika. No to raczej Yoda się nie zgodzi :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 skąd wiesz ? nie pokazał jeszcze swoich grafik. Może akurat chłopak dobrym grafikiem jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 30 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2008 nie no jak chcesz to mozesz do Scorpion Squad dolaczyc (przydalby sie 2 grafik ;)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariner10 Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 skąd wiesz ? nie pokazał jeszcze swoich grafik. Może akurat chłopak dobrym grafikiem jest. Wedle życzenia Narysowałem rano w paincie kosmitę. Może i nie zachwyca ale w sumie całkiem sporo czasu spądziłem przy rysowaniu komiksów i spolszczaniu zagranicznych więc sądzę że grafika 2d jest wysoce niedoceniana. Więc jak mariner10 skills are good or maybe else ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 @UP: Good :) Jeśli chcesz to ci mogę pomóc podaj GG to postaram ci się wszystko wytłumaczyć czego nie rozumiesz =p PS: na niewidoku jestem :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariner10 Opublikowano 1 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 @UP: Good :) Jeśli chcesz to ci mogę pomóc podaj GG to postaram ci się wszystko wytłumaczyć czego nie rozumiesz =p PS: na niewidoku jestem :) 4883439 Moim głównym problemem jest : jak połączyć kilka przykładów bądż enginów w jeden żeby twożyły spójną czałoć i żeby nie wyskakiwał błąd w kodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi