Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Jestem nowy przy GM i mam kilka problemów... 1.Nie wiem co zrobić, aby sprity przy chodzeniu sie zmieniały... 2.Co mam zrobić aby "bieg" był na dwa nacisniecia przycisku w jakakolwiek stronę? (prawo,lewo) 3.Jak zrobić menu? O.o (ma być = koniec, trening, historia[ z tym ze historia ma byc tymczasowo zablokowana gdyz ma najpierw byc demo tylko z treningiem) Proszę o wyjaśnienie powyższych punktów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morrighan (AoM) Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 1. GML w zdarzeniu naciśnięciu lewej strzałki: sprite_index = HeroLeft w zdarzeniu naciśnięciu prawej strzałki: sprite_index = HeroRight w zdarzeniu naciśnięciu dolnej strzałki: sprite_index = HeroDown w zdarzeniu naciśnięciu górnej strzałki: sprite_index = HeroUp 3. Zrób po prostu room(menu) jako pierwszy i daj mu buttony(obiekty) a im przyporządkuj odpowiednie zdarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Nadal mi nie dziala :/ bo mam 6 spritow jak sie rusza (innych) i chce zeby sie po kolei pojawialy ale nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 może pierw przeczytasz regulamin? :boxed: https://gmclan.org/up1558_11_poruszanie_8_kierunkowe.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 omg... Sorry za nazwanie tak tego tematu ale teraz nie mogę zmienić :( A gdzie mam wklejić ten kod co dał mi AoM ? W Create nie mogę wklejić bo tam się obiekt wkleja, a jeśli chodzi o Event to mam zajęty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 nie rozumiem Cię.. a przykład nie pasuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 2. Create GML biega = false; licznik = 0; Klik strzałki ruchu GML if (licznik>0) biega = true; else licznik = room_speed*2 // Gracz ma 2 sekundy na naciśnięcie strzałki jeszcze raz Step GML if (licznik>0) licznik-=1; Reszta to warunek if (biega == true) { kod na bieganie } else { kod na chodzenie } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 to nie jest dobre rozwiązanie. btw nie wydaje mi się aby ten kod w ogóle zadziałał, ale jak tak to i tak lipa. Wciśniemy w lewo i w prawo i już mamy bieg :P lepiej zapisz do zmiennej ostatnio wciśnięty klawisz i potem sprawdzaj go przy biegu :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 super ale gdzie mam to wpisac? O.o Dobra... Zrobiłem menu ale nadal mam problem z pozostalymi punktami... w jakim "action" i "event" mam to wklejić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 no przecież masz napisane... ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Te u gory to chyba Event ale nie wiem gdzie ten kod zapisac... W "Execute a piece of code" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Dobra... A te 2 co napisał Nobody to ma być "PresS" (klawiatura z czerwona strzałką) czy "Keyboard"?(bez strzałki) a co do tego co napisał w drugim poście AoM jeśli mam 6 spritów chodzenia do jednego przycisku/strony to mam w oddzielnej akcji pisać? Czy wystarczy jak wkleję wszystko ciurkiem(oddzieloną spacją) czy linijka przerwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 nie wiem, i tak ten kod by nie funkcjonował. Zrobiłem Ci przykład https://gmclan.org/up1558_11_bieg___2_krotne_wcisniecie.html ;) PS. jeden raz strzałka - bieg dwukrotnie strzałka - przyśpieszenie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 nie wiem, i tak ten kod by nie funkcjonował. Zrobiłem Ci przykład https://gmclan.org/up1558_11_bieg___2_krotne_wcisniecie.html ;) PS. jeden raz strzałka - bieg dwukrotnie strzałka - przyśpieszenie :D Eh ? Tylko nie moge tego otworzyc... PS: Jaki mam użyć kod aby wybrana muzyka grała w jakimś roomie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 jaka wersje gma masz? jak 6.1 to po prostu przez gma otworz jak 7 to w otwieraniu daj zeby pokazalo pliki "older..." :mellow: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Mam wersje 5.0 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 o dzizys... ściągnij se co najmniej 6.1 coś się źle wrzuciło. spróbuj ponownie :P http://www.gmclan.org/up1558_11_bieg___2_k...wcisniecie.html przykład dla wersji >= 6.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Jak ściągnelem wersje 7.0 to mi się nie chciała wlączyć to potem 5.0 sciagnelem... no to mam sciagnac 6.0 czy 6.1 bo sie już pogubiłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 co najmniej 6.0, mogą być wyższe. wymaga zarejestrowanego gm(pro) - albo z kodu ze step usuń image_xscale :P @ dziadek, ke? xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Ściągnij 3d game maker. Będzie perfekcyjny dla ciebie. Oraz: https://gmclan.org/index.php?czytajart=7 i https://gmclan.org/index.php?wiki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 EDIT Dobra mam juz 6.1 i juz wiem co robilem zle :D Thx :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 klikasz "kup później". Przecież za wersję pro się płaci. początkowo można jechać na niezarejestrowanej, ale dobrej gry na tym nie zrobisz. Za wszystko się płaci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@ti002 Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 ...e tam, crack jest beznadziejny, lepszy serial do wersji 6.1 :P ... ja nic nie mowilem :whistling: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 ... skasowałem to :P do 6.* nie ma cracka tylko key :P nabrałem się na biały tekst xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 dobra mam pytanie kolejne... Jak moge zrobic klony ? Robie gierke naruto i chce aby moj naruto robil klony ale zeby po uderzeniu znikaly... Mam sprity itd. chce tylko kod... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 a otworzyłeś ten przykład? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 a otworzyłeś ten przykład? No pewnie... wszystko co dawaliscie mi nie wychodzilo bo ty masz tu animacje a ja mialem zwykle sprity :P A wlasnie jaki jest kod na na uderzenie ? xD Jest jakas stronka z kodami, to nie musialbym ciagle prosic :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek.S Opublikowano 15 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 No pewnie... wszystko co dawaliscie mi nie wychodzilo bo ty masz tu animacje a ja mialem zwykle sprity :P A wlasnie jaki jest kod na na uderzenie ? xD Jest jakas stronka z kodami, to nie musialbym ciagle prosic :P to dlaczego jeszcze mi nie podziękowałeś?? ja tu się meczę, tracę swój czas a Ty się nawet nie możesz wysilić by napisać głupie "dziękuję" ? ostatni raz Ci pomogłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg000ry Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2008 Eh no... Chcialem ci podziekowac po wszystkim jak w koncu uda mi sie z tym uderzeniem zrobic bo w koncu to ostatnia rzecz o jaka prosilem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi