trolu122 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 chce zrobić takie coś że jesli ręka jest pusta (lewa=0) ludzik nachodzi na broń i wcisniemy Q to ludzik podnosi broń (lewa=1) robiłem kilizja ludzik i broń -> if (lewa=0 && keyboard_check('Q')){lewa=1} ale w tedy ludzik podnosił broń odrazu po kolizji bez naciskania Q co jest nie tak? chce zrobić odwrotnie naciskasz Q -> if (lewa=0 && "kolizja ludzika z bronią") ale nie wiem jak zapisać kolizje :P pomóżcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 GML if (!lewa && keyboard_check(ord('Q'))){lewa=1}? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 racja :D a po co ten ! na początku? bo nigdy nie wiem co one znaczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaara Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 ! znaczy "nie" np. if (costam != 5) akcja //czyli jesli costam nie bedzie rowne 5 wykona sie akcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad-GM Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 ...natomiast "if(!nazwazmiennej)" to znaczy "nazwazmiennej == false" albo "if(nazwazmiennej)" to "nazwazmiennej == true" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trolu122 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 dobra a jak zniszczyć broń? bo kombinuje z tym instance_destroy i giną mi wszystkie bronie na planszy a ja chce tylko tą którą dotyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi