Administratorzy gnysek Opublikowano 10 Września 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 Mam mały problem, a mianowicie, o ile instance_nearest() to dość przydatna funkcja, o tyle mam problem ze znalezieniem drugiego najdalszego obiektu. Bo chciałbym aby oby po dojściu do tego pierwszego postać przechodziła do następnego, a tu kupa. Wiem że odpowiednią sztuczka bym to zrobił, ale gdy dam dwie postacie sprawa mi się skomplikuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 10 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2005 id1=0; id2=0; dys=99999999; dys2=dys; for(a=0;a<instance_count;a+=1) { i=instance_id[a]; if instance_exists(i) && i!=id { dys_t=point_distance(x,y,i.x,i.y); dys_t2=dys_t; if dys_t<dys { dys=dys_t; id1=i.id; } if dys_t2<dys2 && dys_t2>dys { dys2=dys_t2; id2=i.id; } } } Powinno wyszukać dwa najbliższe obiekty i zapisac ich id do id1 i id2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi