Nicolas Opublikowano 2 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 A wiec. Prubóje swoich sił z PHP i postanowiłem zrobić bardzo prymitywnego shoutboxa i mam pytanko. Jest string, który zawiera treść pliku np.: linia1#linia2#linia3# i chciałby, aby rozdzielićtego string do tablicy, aby # oznaczoło przejście do następnego elementu. Czyli w tym przykładzie chciałbym osiagnąć: wiersz[0] = linia1; wiersz[1] = linia2; wiersz[2] = linia3; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Września 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 $wiersz=explode('#','text); dzieli tekst rozdzielony znakami # do tablicy. Uzyskana w ten sposób zmienna będzie tablicą zaweirającą tyle elemntów ile znaków #. (oczywiście znak # mozna zamienić, nalezy pamiętać, o wyrażeniach regularnych); http://pl.php.net/manual/pl/function.explode.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 2 Września 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 Ja polecam do tego inny sposób, a mianowicie serializację. Funkcją serialize możesz skonwertować automatycznie tablicę na string i zapisać sobie ładnie do pliku, a potem przy wczytaniu odczytujesz linijkę z tym stringiem i używasz unserialize. Funkcja ta zwróci automatycznie tablice o strukturze pierwotnej. Chociaż jeżeli to ma być tylko do tablic jednopoziomowych, to tak jak wspomniał gnysek, można spokojnie używać implode i explode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 2 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 Ok dzięki mam jeszcze jedno pytanie. Może nie o php, ale też chodzi o tego shoutbox'a wiec nie zakladam nowego tematu. Jak zrobić coś jak na GM'clanie (i właściwie we wszystkich skryptach Shoutbox'owych) mianowicie wszystko jest w małej tabeli i jak się napisze coś więcej jak tabaela to ona się nie rozciaga tylko pokazuje sie pasek przewijania. Pewnie chodzi o ramki, ale nie wiem bo nie znam się na ramkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 2 Września 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 Na GMCLAN shoutbox nie używa ramek. Gdzie widzisz jakieś paski przewijania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 2 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 Sorka nie patrzałem teraz, a że nie kożystam to nigdy się nie przyjżałem. Zwracam honro ten shoutbox używa czegoś innego (skomplikowanego) no to mi chodzi o taki zwykły ramkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 2 Września 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 <div style="overflow: auto; height: 200px;">tresc</div> wtedy jeżeli tekst przekrowczy wysokość 200px automatycznie pokaże sie pasek przewijania (nie da się go przewijac rolką). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 2 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 Dzieki. Jeszcze jedno małe pytanko. Jak wyczyścić plik? Bo robiłem to: otwórz do zapisu i od razu zamiknij, ale myśle, że da się łatwiej. PS> Szukałem w manualu, ale nic nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 2 Września 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2005 Nie pamietam czy była jakaś konkretna funkcja, albo czy nie stanie sei to gdy zapiszesz coś pustego do pliku. Ale przecież możesz usunąć plik i znowu go stworzyć ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicolas Opublikowano 3 Września 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2005 Dzięki temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi