fervi (Skovv) Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Tytuł: Disk Free Gatunek: Sprawdzacz miejsca na dysku Opis: Program sprawdza miejsce na dysku twardym, (Tylko dla Linuxa) Download: http://www.warcrawtgamesuploader.yoyo.pl/store/diskfree.sh Rozmiar pliku: 136 Bajtów Autorzy: Programowanie: Fervi Fabuła: Fervi Grafika: Brak Muzyka: Brak Screeny: http://img394.imageshack.us/img394/654/diskfreeyd6.png (Chory) Fervi znów wpadl na pomysł zrobienia programu dla Linuxa ;] Pokazuje zajęte, wolne miejsce na dysku, ile procent jest użyte itp. UWAGA! Jak czytać Program wypisuje liczbę "4612492" Czytamy tak "4612" to liczba MegaBajtów, a "492" to liczba Kilobajtów ... (Proszę nie krzyczeć, że KB powinny być podawane w Tysiącach a nie setkach) W razie innych odkryć, pisać ;] @Down Nie ... downujemy - warn. ΨΧΞ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Nie potrafisz wstawić przecinka czy jakiegoś znaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Na linuksie jest komenda do sprawdzania ilości miejsca na dysku :boxed: Jest nią df. Więc po co komu ten program. Syf, kiła, malaria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Fervi - szkoda mi słów na Twoją głupote#!/bin/sh df > diskspace dialog --backtitle "ThunderStorm Polska" --title "Disk Free" --textbox "diskspace" 15 75 rm -r diskspace Nie no - genialny kod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 @Karmat To tak jakbyś powiedział, po co w KDE jest kdf ... @Globi Może kozaczku napisz sam ... A nie obrażasz Chcesz pokazać jaki dobry jesteś? ;> Brawo, wiesz co to jest notatnik ;] Może wyjaśnisz co ten kod robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Jak nawet, to po co tworzyć plik na dysku. Wystarczy to co wywala df wstawić do zmiennej i po sprawie. Taki kod wyglądałby bodajże tak (nie mam jak sprawdzić czy działa): #!/bin/sh diskspace=$(df) dialog --backtitle "ThunderStorm Polska" --title "Disk Free" --textbox "$diskspace" 15 75 i kod krótszy o linijkę, a wynik jest podobny -> różni się tylko tym, że nie tworzy na dysku pliku. A ten kod, to każdy kto choć 2 minuty się zajmował bashem, to by wiedział co robi ;) . Takie rzeczy się zostawia dla siebie, a nie publikuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Nie no.... Równie dobrze mogę napisać bazę funkcji do GM'a, które będą tak wyglądały: Funkcja dystans() GML return point_distance(argument0, argument1, argument2, argument3);Albo nie :P Najpierw bym zapisał wynik do pliku.... Yoda: Nie, on nie umie. On niema żadnej kontroli nad tym kodem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 @Globi Może kozaczku napisz sam ... A nie obrażasz Chcesz pokazać jaki dobry jesteś? ;> Brawo, wiesz co to jest notatnik ;] Może wyjaśnisz co ten kod robi? Mozna było to jeszcze krócej zrobić dialog --backtitle "Niech żyje fervi" --title "Klon marszałka sejmu radzieckiego" --msgbox "`df`" 15 75 Waść dalej chce żebym tłumaczył co robi waści syf ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TuxMan Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 OMG! Co to jest?? Skrypt, który bazuje na prostym polecieniu, który zna każdy Linuksowiec. Ale przynajmniej ładnie wygląda w dialog'u ;) 2/5 za umieszczenie polecienia w Dialog'u :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 @Globi Rezultat twojego kodu: http://img413.imageshack.us/img413/2195/diskfreezf6.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 @Globi Rezultat twojego kodu: http://img413.imageshack.us/img413/2195/diskfreezf6.png No i ? Działa jak powinien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Działa jak powinien? Porównaj mój i swój Mój jest mniej więcej równo, a twój nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Mój jest mniej więcej równo, a twój nie I co z tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 @Yoda To nie wieża w Pizzie, aby tak krzywo wyglądało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikas Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 hmm...dziwi mnie to że wszystkim się nie podoba, a ma 5 gwiazdek... :sp_ike: Kamrat: xF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Ja dałem te 5 gwiazdek. Żeby było śmiesznie :E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Globi Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Działa jak powinien? Porównaj mój i swój Mój jest mniej więcej równo, a twój nie Nie no stary, ide sie zabić. Tragedia równa głodowi na świecie, problemu globalnego ocieplenia oraz przeludnienia. Specjalnie rzuce sie na stado wściekłych i nie karmionych przez półtora roku krokodyli żeby zginąć w STRASZLIWYCH mękach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Jeszcze trochę i każdy będzie mógł opatentować jedną linijkę kodu, za którą życzyliby sobie 1000$ od użycia. Nawet taka najpospolitsza linijka będzie chroniona prawem autorskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Maja 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 ja sobie rezerwuję "<?php" w takim razie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 A ja se rezerwuje "<" i ani HTML'a ani PHP ani nic nie macie :P Będziecie pisać strony w GM'ie _^_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Hym hym, znak sobie zarezerwowałeś? xDD Ale z jakiej tablicy znaków? ;p Ja sobie będe pisał w Rubym i o! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Ja sobie rezerwuje #include ;p A tak serio, czy ktoś tutaj mówił o prawach autorskich? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bixon Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 @up Tak, dziadekkleofas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 A tak serio, czy ktoś tutaj mówił o prawach autorskich? ;p Autorzy: Programowanie: Fervi O tutaj. Przypisałeś swojej osobie najprostrzy ciąg poleceń, nad którym nawet nie musiałeś się wysilać i wymyślać skomplikowanych algorytmów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fervi (Skovv) Opublikowano 9 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 To że robiłem ten programik, to nie znaczy, że jest zastrzeżony Widzisz tu takie linijki: Wszelkie prawa zastrzeżone All Right Reserved A więc ... Fervi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadekkleofas Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 To że robiłem ten programik, to nie znaczy, że jest zastrzeżony Widzisz tu takie linijki: Wszelkie prawa zastrzeżone All Right Reserved Nie widzę. Ale innych napisów licencyjnych też nie widzę, poza tym że uznałeś siebie za twórcę znanych od stu lat poleceń. Zgadzam się - dasz taki skrypt gdzieś i będzie fajnie. Ale ty robisz z tego bóg wie jaki super program. >_> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 fervi, przestań robić "ułatwiaczy" dla posiadaczy Linuxa tylko zacznij robić PRZYDATNE programy, bo to co robisz to makabra ._." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi