Exigo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Mam problem... mianowicie chodzi o to iż mam obiekt który w roomie będzie nie jeden lecz więcej... Np. Obiekt-Body ma zapisane że ma tworzyć Obiekt-Head...... jeśli stworzę 2 obiekty "Obiekt_Body" to drugi nie tworzy obiektu "Obiekt-Head"... czemu, i czy da się jakoś temu zaradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Hmmm? Jeżeli ma kod tworzenia, to powinien tworzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Masz może zabezpieczenie typu if (instance_exists(obj_head)) ? Albo drugi obj_head tworzy się w tym samym miejscu co pierwszy, nakładają się i ty tego nie widzisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 To może inaczej.... bo źle to ująłem... sorki... zapisze inaczej. Jest sobie pewien obiekt o nazwie "robotnik"... ma on wpisaną wartość "surowiec = 1" Z czasem ten surowiec się zwiększa gry robotnik pracuje... ale robotnik nie jest jeden, problem w tym że reszta ma taką samą wartość jak wszystkie obiekty "robotnik". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 A w jaki sposób zwiększasz wartość zmiennej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Hmm.... może "surowiec =+1" ?.. zresztą nie wiem, czy tak... bo to jest jedynie przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 surowiec += 1; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Chociaż i tak nie ma to znaczenia.... więc da się zrobić aby dana jednostka miała prywatne "surowce" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 No to przecież jeżeli zrobiłeś tą zmienną nie globalną to jest prywatna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exigo Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Dobra.... pokombinuje ... temat chyba zamykam bo wiem to co trzeba... :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Miałeś tam źle surowiec = +1 to nie to samo co surowiec += 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am Lord Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Powiedział że to i tak nie ma znaczenia. A przypadkiem nie dodajesz surowców w taki sposób: robotnik.surowce+=1; bo wtedy to oczywiste że każdemu robotnikowi się one dodają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi