Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Mam problem a mianowicie, chcę nauczyć się któregoś z tych języków:OpenGL, Direct3d ew. DirectDraw :P. Który bedzie najprostszy do nauki i nie bedzie wymagał nauki WinApi? C++ już znam, ale WinApi nie i nie chcę mi się go uczyć :P Warn za nazwę tematu. Zobacz sobie punkt 9 regulaminu. Maximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Żaden z tych trzech nie jest językiem programowania. Poza tym, wątpię, że znasz C++, na jakiej podstawie to stwierdzasz? Bo napisałeś kilka programów ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Bo przeczytałem i ogólnie wziąłem do siebie tutorial 'Od zera do gier kodera',a i kiedyś tez sie c++ troche bawilem... :P. Edit: wiem że nie jezyki, ale nie wiedzialem jak nazwac :). Edit: Czy da rade te graficzne costam uzyc jezeli zna sie samo c++ ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Te costam to są biblioteki ;p . Zresztą, znajomość C++ Ci się tu nie przyda aż tak bardzo jak logiczne myślenie i próbowanie poradzenia sobie z problemami samemu. Bez tych dwóch rzeczy nic nie zrobisz i to Cię zapewniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harv Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Do gier polecam BlitzBasica. Prosty, wydajny, darmowy. A c++ jest dosyć trudne, szczególnie dla nowych programistów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Grr, dobra. Wracajac do tematu, który najpierw wybrac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Ten w którym chcesz robić potem gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Ale który będzie łatwiej sie nauczyć :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek (Kamrat) Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o język programowania, którego warto się uczyć - C# Jest całkiem prosty, ######sty i w ogóle. A z Visual C# 2008 to już w ogóle orgazm. Głośne myślenie dopisane po 7 minutach - chyba udzieliłem nie-takiej-jak-trzeba odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Oh god :), nie chcę sie uczyć programowania w c#. Chcę nauczyć się tworzyc grafike trójwymiarowa lub dwu (Wolalbym trój :)). Ok już wybrałem, znacie może jakieś ciekawe tutoriale direct3d, najlepiej offline i po polsku ( Po angielsku mi nie wchodzi :)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 ( Po angielsku mi nie wchodzi smile.gif). No to powodzenia życzę! A opanowałeś chociaż w całości to http://darkcult.gamedev.pl/cpp.html ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Tak, prawie w całości :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 No cóż, to próbuj, ale ostrzegam cię że programowanie w C jest wiele trudniejsze niż w GMie. Nie ma tak łatwo, trzeba dużo kombinować samemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myśliwy Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 C++, dla ścisłości :). A macie może jakieś dobre kursy "OFFLINE"?, bo bardzo mi na tym zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Will Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Twoja nauka DirectX'a czy OpenGL ma taki sens jak próba przekopania się przez Sudety łopatą sąsiada... Nie masz w ogóle pojęcia o czym piszesz a wszechobecna matma w tych bibliotekach graficznych powoduje, że najpierw musisz ukończyć podstawówkę aby rozpocząć przygodę z programowaniem gier.. Podsumowując daj sobie spokój i zajmij się jakimś językiem programowania... np: kup Symfonie..(jeśli chodzi o C++) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi