skell Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Witam. Mam pewien mały problem. Nie znalazłem na forum rozwiązania. Zailustruje to na przykładzie. Mam w grze działo. Które strzela. Tylko jest jeden problem. Działo nie strzela z końca lufy, tylko ze środka działa. Jak zrobić, aby nabój zawsze się pojawiał na końcu lufy, zakładając, że lufa zawsze jest zwrócona w kierunku myszki, i ma nieskończoną ilość kierunków? Tak jakbym użył do grafiki działa funkcji "draw_sprite_ext" a w Angle dał "point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y)"[tzn, tą komende, nie pamiętam jak sięją pisze]. Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 można zrobić to na kilka sposobów , pofdam ci te najtrudniejsze i najmniej wydajne :D 1 sposób: Ustawiasz origin w miejscu końcówki lufy. Ten sposó ma wady: działo będzie się obracać wokół końcówki lufy a nie w środku działa. 2 sposób. Tworzyszdodatkowy malutki niewidzoczny objekt który znajduję się na końcu lufy, i z niego wychodzą kule. Jeśli używasz obracanie działa, to najlepszym sposobem byłoby użycie cosinusów i sinusów, jednak obawiam się że możesz tego nie zrozumieć :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 3 Sposób : instance_create(x+cos(direction/180*pi)*odleglosc_od_srodka,y+sin(direction/180*pi)*odleglosc_od_srodka,pocisk); Jeśli mi się cos z sin nie pomyliło :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2005 ja uzywam: x+odleglosc_od_srodka*sin( (direction-90) /180*pi) y+odleglosc_od_srodka*sin( (direction-90) /180*pi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skell Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Dzięki. Tego mi było trzeba:). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi