marekk15 Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Witam ponownie :bye1: kilka pytań: 1.Prosiłbym was abyście mi powiedzieli jak można zrobić odliczanie, a dopiero po nim rozpoczyna sie wyścig ( jak w większości samochodówek ) 3 2 1 Go! I to każde trwa 1 s A gdy pisze Go! to można już jechać 2. Jak wyświetlić tekst na górze ekranu że ta cześć ekranu należy do gracza 1 3. Jak zrobić coś takiego żeby był pasek z benzyną, jak nam sie skończy benzyną to wtedy samochód staje 4. Jak zrobić aby po zderzeniu 1 samochodu z 2 samochodem , sie lekko odbił Bardzo proszę o pomoc :) Pozdrowienia z góry dzięki :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Odliczanie W create GML txt[0]='Start'; txt[1]='1'; txt[2]='2'; txt[3]='3'; alarm[0]=room_speed*1; //1 sekunda aktualny_tekst=3; alarm0 GML if aktualny_tekst>-1 { aktualny_tekst-=1; alarm[0]=room_speed*1; } draw GML if aktualny_tekst>-1 //zeby nie wywalało błędu "negative array index" { draw_text(320,240,txt[aktualny_tekst]); } 2. GML if view_current=0 //view[0] { draw_text(view_xview[0],view_yview[0],'Ekran gracza 1'); } 3. w create GML benzyna=500; w step GML if speed>0 then benzyna-=0.01; //paliwo ucieka gdy jedziemy w draw GML var procent; procent=round((benzyna/500)*100); //zamiana na procenty 0-100 draw_set_color(c_black); draw_rectangle(x,y,x+100,y+10,true); draw_set_color(c_green); draw_rectangle(x,y,x+procent,y+10,false); 4. move_bounce_all(true); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekk15 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Wielkie dzięki, Pozdrowienia Błędy: 1.jak dodaje ten kod rysowania benzyny to mi zastępuje samochód. 2.W odliczaniu wystepuje błąd i gra nie chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 1.jak dodaje ten kod rysowania benzyny to mi zastępuje samochód. dodaj jeszcze GML draw_sprite_ext(sprite_index,image_index,x,y,image_xscale,image_yscale,image_angle,image_blend,image_alpha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekk15 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Ja robie gry od 3 dni. Więc niebardzo zrozumiałem gdzie mam wkleić ten kod ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 https://forum.gmclan.org/index.php?showtopic=9989 draw_* zawsze do draw dajemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 2.W odliczaniu wystepuje błąd i gra nie chodzi Bo gnysek raz napisał "aktualny_text" zamiast "aktualny_tekst"(chyba wiesz co zrobić :) ). Następnym razem podaj treść błędu to szybciej się go znajdzie =D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekk15 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Bo gnysek raz napisał "aktualny_text" zamiast "aktualny_tekst"(chyba wiesz co zrobić :) ). Następnym razem podaj treść błędu to szybciej się go znajdzie =D Nie bardzo wiem co tam wkleić :huh: , dopiero sie ucze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Nie bardzo wiem co tam wkleić :huh: , dopiero sie ucze :) Przy robieniu gier trzeba przede wszystkim myśleć. Podał ci co się stało, więc jaki to problem zamienić x na ks? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 druga sprawa, że poprawiłem mojego posta -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekk15 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Dzięki, jest odliczanie, a jaki dać kod że dopiero po odliczeniu 3s można jechać? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaistlinBlackRobe Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Dzięki, jest odliczanie, a jaki dać kod że dopiero po odliczeniu 3s można jechać? :) GML if aktualny_tekst<=0 { aktualny_tekst=0; //kod jechania }; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekk15 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 GML if aktualny_tekst<=0 { aktualny_tekst=0; //kod jechania }; Ale teraz to chyba będzie jechało to odliczanie, bo samochód a odliczanie to 2 różne obiekty, więc to chyba nie będzie tak :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 23 Lutego 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 GML if obj_obliczanie.aktualny_tekst==-1 { //kod na jazdę } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi