Uzjel Opublikowano 22 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2008 Witajcie ! Chciałbym wam przedstawić owoc mojej nieudanej pracy chyba sprzed pół (jak nie więcej) roku. Oto kawałek silnika gry platformowej opartego o GM-Physics. Zawarte jest w nim kilka ciekawych i przydatnych rzeczy miedzy innymi: -Jak poruszać obiekty na tym silniku -Dynamiczne tworzenie obiektów -Tworzenie terenu -Manipulacja wszystkimi zachowaniami gracza -I wiele innych Jest też wypasiony tryb Debug/testowy w którym możemy dowolnie tworzyć obiekty fizyczne statyczne i dynamiczne typu pudełka, kulki, liny, oraz grunt. Wszystko bardzo dokładnie jest opisane w helpie gry. Zapraszam do lektury i testowania. Z silnikiem można zrobić wszystko pod warunkiem wspomnienia o autorze. Dziękuje link: http://www.gmclan.org/up2734_4_Umbrella2Engine.html screeny: Screen 1 Screen 2 Screen 3 Screen 4 Screen 5 Miłego używania ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Dobra, nikt nie napisał, to chociaż ja zrecenzuję. 1. (nie zaliczam jako wadę) Kod "niełatwy" do zrozumienia - tzn. trzeba poświęcić trochę czasu, aby go przeanalizować. 2. Ruch bohatera jest taki zbyt... normalny. Chociaż powinien mieć opóźnienie ruchu (wiesz, o co chodzi, jakby upłynnienie) 3. Nie widzę potrzeby w stosowaniu salt :P 4. Mogłeś dodać dla przykładu bardziej skomplikowane figury, typu cała wieża zbudowana z jakby wykałaczek - fajnie mogło by wyglądać, jakby to się waliło na bohatera :) Więcej pisać mi się nie chce :P 9/10, bo w tej formie, w jakiej jest jest trochę... nudne :P ? Tak czy inaczej, dobra robota :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekGMClan Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Bardzo fajny engine :thumbsup: . Może wykorzystam go gdy będę robić grę platformową. 5/5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Śmieszne :P Ponad 40 pobrań i dwa posty ^_* Też nie widziałem potrzeby zastosowania salt, ale mimo wszystko są fajne - można się powygłupiać ;) Zresztą to pokazuje jak używać GM Physicks'a :) Ktoś jeszcze chce coś dodać ? T_T Nie bójcie się pisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Raczej nie nazwałbym tego silnikiem, ale jako przykład użycia GMPhysicsa spisuje się dobrze, chociaz kod mógłby być przejrzystszy :/ Anyway jak bede uzywac GMP to juz wiem ogólnie jak on działa =) A nazwę i wygląd bohatera skądś kojarzę... czy nie było już takiej gry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Była - Moja ^^ Dobrą masz pamięć to było rok temu LINK. To był właśnie silnik do dwójki... projekt nie wypalił. Nawet jeżeli będe robił Umbrelle 2 to nie na GMP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Wiem że była twoja bo masz w sygnie, ale mi chodzi o jeszcze inną... na pewno miało w nazwie 'umbrella'. Ale dosyć dawno w to grałem i nie pamiętam. Ale to nieważne :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 23 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Gra była robiona na podstawie gry "Umbrella". Była ona w jakimś pisemku kilka lat temu (może z 4-5 lub 6) Ale postać była inna. Może kojarzy Ci się z bajki "Dom dla zmyślonych przyjaciół Pani Foster" xD ale to przypadkowa zbieżność :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harrrry Opublikowano 23 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 Była ona w jakimś pisemku kilka lat temuTaa Wydawało mi się że postać to taki mały zielony duszek (?) jakby z pacmana. Może kojarzy Ci się z bajki "Dom dla zmyślonych przyjaciół Pani Foster" xDRaczej nie :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Raczej nie Ten kondom, którego grela miał na avie, był właśnie z tego czegoś. A silnik nie jest zły, ale faktem jest, że to niewiele przerobiony przykład z GMPsychics. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uzjel Opublikowano 24 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Jak to przerobiony przykład ? T_T Wszystko pisałem od podstaw - mówię zresztą że to przykład używania GM-Physick's Były przykłady dodane z samym silnikiem ale nie mając nic wspólnego z moim przykładem zapewniam :) Fizyka GMP będzie raczej zawsze taka sama ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaklub Opublikowano 24 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Niech ci będzie, ale Platform Example działa niemal identycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi