CuB3 Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Ostatnio zaciekawila mnie sprawa ktora mowi o optymalizacji gier. Jestem po prostu ciekaw co tak naprawde zwalnia gre. Czy sa to bledy w kodzie? Moze po prostu duzo zmiennych? Napiszcie jakie rzeczy w kodzie wplywaja na to, ze gra staje sie niegrywalna na starszych sprzetach. Napiszcie tez jak temu zaradzic :) Jestem ciekaw gdyz sam mialem taki problem, cos pomajstrowalem i problem zniknal :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilar36 Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 -duzo spritow w 1 pliku, ja tworze animacje w plikach i je wczytuje^^ -podobnie z efektami i podkladem^^ :] wlasne doswiadczenie^^, gra ktora zajmowala 11mb wczytywala sie okolo 2 minut xD :lol: :sp_ike: :sp_ike: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxpayn Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Nie znanie dobrych a za razem przydatnych funkcji którymi można zastąpić nawet i spory kawałek kodu. Oraz dużą role gra matma. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Spadek FPSów jest powodowany: - Dużą liczbą tilesów w viewie - Precise collision checking w spritach - Smooth w spritach - Dużą liczbą rysowanych w drawie rzeczy - Particle - Skryptami wykonywanymi gdy nie są potrzebne - Brzydkimi obliczeniami - Niektórymi funkcjami (np. draw_getpixel) - Napchanymi do exe'ka resourcami - Collison with object - itd. - :D Co do niektórych nie jestem pewien :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrex1995 Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Na pewno zwalnia gre .mp3 :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CuB3 Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 A duza ilosc rzeczy rysowanych na surface's tez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Głównie pętle i funkcje, które ich używają, czyli wiele ;) . Powtarzanie co stepa mało wydajnych linijek kodu np. screen_redraw(); GMowa kolizja wcale nie jest taka zła ;) . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Może to co powiem o optymalizacji to zbyt dużej różnicy w szybkości nie zrobi, ale w rozmiarze gry na pewno, mianowicie, nigdy nie powtarzaj tych samych akcji w różnych obiektach. Jak musisz dawać to samo, to zrób skrypt w zakładce Scripts i potem się do niego odwołuj. Przynajmniej ja jak robiłem kiedyś w GM, to zauważyłem spore różnice w rozmiarze gry (przy dużej ilości obiektów) z stosowaniem takiego rozwiązania i bez. No i wygodniejsze jest takie rozwiązanie, bo jak jest jakiś błąd to go tylko w jednym miejscu naprawiasz a nie w kilkudziesięciu różnych obiektach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 To co napisał Marmot, to moim zdaniem jest oczywiste, i sam to już dawno zauważyłem. A z tymi pętlami, to zwłaszcza wtedy, gdy kod jest niedopracowany i może pętla trwać wiecznie ;p , lub wykonuję się po upływie krótkiego czasu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shylios Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 -Napychanie plików takich jak mp3 do exe -Funkcja Draw (bardzo obciąrza kompa) -Surface ;p -Duża liczba objektów -W GM praktycznie wszystko jest procko-żerne :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 -Napychanie plików takich jak mp3 do exe -Funkcja Draw (bardzo obciąrza kompa) -Surface ;p -Duża liczba objektów -W GM praktycznie wszystko jest procko-żerne :D Draw i surface to chyba raczej karte graficzną obciąża :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo1517 Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 event_draw wcale nie obciąż,a osobiscie uważam, że lepiej jest w dra czasem narysować kilka spritów i zmiennymi operowac niz zamiast tego walnąć np 3 obiekty. Duża ilość obiektów, to jest chyba najbardziej spowalniająca rzecz w GMie. Ale dezaktywacją (inteligentną) idzie to objeść. Ew. Bezsensownie napisany kod także może spowalniać grę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pentalinio Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Każdy język skryptowy jest niewydajny. A skoro już doszliście do tego, to zacznijcie może dzielić możliwości GMa na te mało wydajne i na te trochę wydajniejsze ? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximal Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Draw obciąża? A jak stawiacie w roomie obiekt ze spritem, to myślicie, że jak on jest rysowany? Tak samo, jakbyście walnęli kod w Draw. =] Z tym, że tu dochodzi jeszcze sam obiekt, więc w wielu przypadkach rzeczywiście lepiej jest rysować wszystko, zamiast używać obiektów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 więc w wielu przypadkach rzeczywiście lepiej jest rysować wszystko, zamiast używać obiektów. ja tak staram się jak najczęściej robić =D Nienawidzę mieć stosy niepotrzebnych obiektów :F Draw roxi B) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi