Skocz do zawartości
Eldier

wstawianie obrazu(pascal)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem nowym uzytkownikiem i widze ze spora wiedze tu macie :)

mam takie pytanko:

czy mozna wstawic obrazek z pliku(orzelek taki jak na monecie) bo mam napisac program i chcialem cos takiego wstawic a nie usmiecha mi sie rysowac to liniami:P

 

jezeli mozna to prosilbym o instrukcje jak to zrobic

 

a jezeli nie mozna to jezeli ktos moglby to niech maznie takiego orzelka :)

 

z gory dzieki

 

pzdr

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jakiś konkretny pascal?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

7.0 a jest taka mozliwosc??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

a o co sie zalozysz?? moze byc piwko??

 

 

szukalem ale nie wiedzialem za bardzo co wpisac :(

 

zobaczymy moze sie uda :)

 

 

 

 

Edit:

 

 

ale o co tam chodzi??

 

ja jestem jeszcze troche slaby z pascala a wiec jezeli moglby mi ktos pomoc??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przekopiuj całą procedurę.Później tylko używasz BMPOpen('nazwaobrazka.bmp');

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ale o to chodzi ze ja nic z tego nie rozumiem a mi nie zalezy zeby miec tylko zeby rozumiec.rozumiesz??

 

dzieki ze mi probujesz pomoc ale ze mna cizko bedzie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wszystko masz tam w komentarzach opisane :P .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

i tak nic z tamtad nie rozumiem

 

ale wstawilem to sobie i to mi na caly ekranik wyskoczylo

 

 

a ja bym chcial zeby to byl maly orzelek na srodku bo mam napisac programik orzel i reszka :)

 

i na srodku bedzie wyskakiwal albo orzel albo reszka

 

da sie tak zrobic??

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
i tak nic z tamtad nie rozumiem

No to się trzeba za podstawy brać : o I uczyć, uczyć! :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Sory za offtopa ale ja uwazam ze nie ma sensu sie uczyc pascala, programisci gier np. moj kumpel programuje gierki java do komorek i uwaza ze pascal to wielkie G... No ale sie rozpisalem :]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@up: popieram - pascal jest chooyowy B) Bierzcie C++ - roxszący język!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

to powiedzcie to mojemu facetowi od infy

 

a tam bede sie uczyl :)

 

to znaczy tego poczatku nie rozumiem tego z rekord moze sie kumpla zapytam to bedzie wiedzial

 

jakby ktos oferowal pomoc to pisac na gg:1892638 tylko sie przedstawiac

 

z gory dzieki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

@Yoda: Jestem z tobą! B)

Znalazłem coś w necie ;p

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
bmp:tbitmap;
begin
bmp:=tbitmap.Create;
bmp.Width:=320;
bmp.Height:=240;
bmp.LoadFromFile('D:\oeminfo\oemlogo.bmp');
Canvas.Draw(10,10,bmp);
bmp.Free;
end;

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To jest akurat do Delphi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Lord Vayaa i Yoda, poprzyjcie argumentami konkretnymi czemu wg was Pascal jest do niczego. Rzucać słowa każdy potrafi, ale żeby powiedzieć czemu, to już mało kto ;p .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ale co z moim zapytaniem??

 

ja tam nie wiem co jest lepsze narazie mam stycznosc tylko z pascalem

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

a mam teraz takie pytanko:

 

w jaki sposob mozna zmienic zeby rozdzielczosc byla 640/480??

 

z gory dzieki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
To jest akurat do Delphi.

A Delphi to niby co?

 

Eldier? Ale Ty mówisz o komponentach? Poszukaj sobie komponentu Picture, wstaw na formatke i tam we właściwościach masz gdzieś pole wyboru obrazka do czytania.

A jesli chcesz go dynamicznie załadować to poczytaj o TJPEG.

 

Czy może mówisz o konsolowym Turbo Pascalu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

boze ja sie tu boje przebywac

 

posluchajcie bierzcie mnie za lame jak cos tlumaczycie to wyrznie

 

chyba konsolowego uzywam

 

mam turbo pascal nie chodzi tu o object pascala

 

nie uzywam delphi

 

rozumiecie juz teraz??

 

to co jest na 4programmers to dziala ino ze w lipnej rozdzielczosci

 

jezlei ktos cchialby pomoc to z gory dzieki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Eldier, w lepszej nie dostaniesz. Turbo Pascal robi programy dla DOS, a tam lepiej się nie da, chyba, że z wykorzystaniem DOS/4GW, ale to wyższa szkoła jazdy i chyba tego się nawet nie da wykorzystać w Pascalu :P .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

dzieki to sam narysuje orzelka:P

 

 

nadal pozostaje w object pascalu ale tym razem w delphi :)

 

zobaczymy co z tego wyjdzie

 

pzdr

 

dzieki wszyskiem za pomoc :):)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×