Skocz do zawartości
lukaszsl

Trójkąt Pascala i Q-Basic

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Panowie potrzebuję programik w Q-Basic'u „TRÓJKĄT PASCALA”

Niestety, nie znam za dobrze tego języka, właściwie tyci tam wiem, no szczerze potrzebuję ten programik na zaliczenie.

 

Może jest w sieci taki przykład lub tutek, niestety nie znalazłem.

Może ktoś ma czas i wie jak to zrobić? Rozumiem że nie koniecznie bezinteresownie.

 

To tyle dzięki, pozdrawiam

Łukaszsl :(

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To ma być rysowanie Trójkąta Pascala, czy coś innego? Konkrety.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Takie coś:

tp-Wikipedia

 

Ale nie wiem czy np podaje się z klawiatury ilość wierszy?, żeby nie wędrowało to za daleko...

 

Bynajmniej ma być to proste.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Domyśliłem się, masz:

CLS
PRINT "Trojkat Pasacal, podaj ilosc wierszy:"
INPUT w

DIM t(0 TO w, 0 TO w + 1)
LET t(0, 0) = 1
FOR n = 1 TO w STEP 1
        FOR k = 0 TO n - 1 STEP 1
                LET t(n, k + 1) = t(n - 1, k + 1) + t(n - 1, k)
                PRINT t(n, k + 1); 
        NEXT k
        PRINT
NEXT n

W ogóle nie znam Basica, ale to szczegół.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No nieźle jak nie znasz :-)

Ale bardzo mi pomogłeś bo ja już raczej nie będę poznawał, inny fach.

 

A powiedz da rade zrobić żeby wyświetlało się w takim trójkącie jak na wikipedii?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
CLS
PRINT "Trojkat Pasacal, podaj ilosc wierszy: ";
INPUT w

DIM t(0 TO w, 0 TO w + 1)
LET t(0, 0) = 1
FOR n = 1 TO w STEP 1
        FOR k = 0 TO w - (n - 1) STEP 1
                PRINT "   ";
        NEXT k
        FOR k = 0 TO n - 1 STEP 1
                LET t(n, k + 1) = t(n - 1, k + 1) + t(n - 1, k)

                IF t(n, k + 1) < 10 THEN PRINT " ";
                IF t(n, k + 1) < 100 THEN PRINT " ";
                IF t(n, k + 1) < 1000 THEN PRINT " ";

                PRINT t(n, k + 1);
        NEXT k
        PRINT
NEXT n

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dobra nieźle, no dziękuję bardzo, co tu wiele mówić ...

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Cześć ja też mam zaliczenie z qbasic, a nie wiem jak to zrobić.

Wykładowca ma na nas zlewe i nic nas nie nauczył, a samemu nie mamy kiedy / ZAOCZNI

 

Może mi tez pomożecie?

 

Zadaniem jest rysowanie hiperboli w qbasic

 

tez mam link do wikipedi :- )

 

wiki

 

 

Jeśli pomożecie bede wdzieczny

 

rasz <_<

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A ile płacisz? :>

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

chcesz to Ci napiszę takie coś w gmie :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
w = 640 'szerokosc
h = 480 'wysokosc
s = 1 'skala

'inne zmienne
cx = w / 2
cy = h / 2
y = 0
ly1 = 0
ly2 = 0

'tryb graficzny
SCREEN 12

'dane wejsciwe
PRINT " x^2 / a^2 + 1 / b^2 "
INPUT "a ="; a 'podaj A
INPUT "b ="; b 'podaj B

'rysuj uklad
LINE (cx, 0)-(cx, h), 8
LINE (0, cy)-(w, cy), 8

'rysowanko
FOR x = -320 TO 320 STEP 1
     y = SQR(x ^ 2 / a ^ 2 + 1 / b ^ 2)
     LINE ((x - 1) * s + cx, yl1 * s + cy)-(x * s + cx, y * s + cy)
     yl1 = y

     y = -SQR(x ^ 2 / a ^ 2 + 1 / b ^ 2)
     LINE ((x - 1) * s + cx, yl2 * s + cy)-(x * s + cx, y * s + cy)
     yl2 = y
NEXT x

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No widzę ze nie tylko ja mam zaliczenia :]

 

Niestety mamy jeszcze zaliczenie z wykładów i inne zadanie.

Panowie się uczycie inni pracują, nie chce być niesamowitym zurem

 

Moze zorbicie tez to 2 trudnijsze zadanko, niekoniecznie za free

 

link do zadania: zadanie

 

MOj e-mail: info@studioszahal.com // gg:5677820 / jesli nie na formu

 

 

ps: dziś urodział mi się tylko jedna rynka w podzięce nazwałem ją "Tymon"

 

:bye1: lukaszsl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ten "obiekt-koło" ma się poruszać po torze jakim jest okrąg o promieniu R, dobrze rozumiem?

Obrazując, tak jak ziemia wokół słońca?

 

I czy to ma być prędkość kątowa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
PI = 3.14159 'PI
w = 640 'szerokosc
H = 480 'wysokosc
Cx = w / 2'srodek x
Cy = H / 2 'srodek y

'tryb graficzny
SCREEN 12

'dane wejsciwe
INPUT "v ="; V
INPUT "R ="; R
INPUT "r ="; Rm

x = 0
d = 0
WHILE key$ <> "x"
     key$ = INKEY$
     
     d = d + (V * R) / R ^ 2

     'wyczysc ekran
     LINE (0, 0)-(w, H), 0, BF
     
     'uklad
     LINE (Cx, 0)-(Cx, H), 8
     LINE (0, Cy)-(w, Cy), 8

     'obiekt
     Ox = R * COS(d / 180 * PI) + Cx
     Oy = R * -SIN(d / 180 * PI) + Cy
     CIRCLE (Cx + R, Cy), 3, 12 'w bezruchu
     CIRCLE (Ox, Oy), 3, 4 'w ruchu
     
     'tor punktu
     CIRCLE (Cx + R, Cy), Rm * .6, 8 'w bezruchu
     CIRCLE (Ox, Oy), Rm * .6, 16 'w ruchu
WEND

Zobacz weź.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich! :thumbsup:

Mam do wykonania program w Qbasicu który ma rysować graficznie może być animacyjnie Płatek Kocha...

tak to wygląda:WIKIpedia

Narysowałem ową Krzywą po prostu liniami prostymi bo niestety mój poziom jest poniżej krytyki,

niestety wykładowca ma WIELKIE wymagania i zażyczył sobie program animację z pętlami itd...

szukałem w Sieci podobnych info, faktem jest że są napisane takie programy tylko w pascalu... :(

http://www.odn.pila.pl/opracowanianauczyci...wolczynski1.htm

ja muszę mieć W QBASICu.

Czy ktoś może pomóc Laikowi???

Będę wdzięczny...

Q.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

:bye1:

 

Tymon wszystko działa o ile facetka tak to sobie wyobraziła,

Jeśli możesz dorysuj ramie jak na tym rysunku,podporę sam namaże...

właściwie nie wiem po co jest to 0,6r, Ty wiesz?

 

Profesorka coś po bazgrała, przesyłam aktualizację ...KLIK

 

PS. dzięki serdeczne nawet komentarze są

 

:thumbsup:

 

 

MOZNA JAKOś WYłANCZAć TEN PROGRAM BA JA MUSIAłEM MENARZEREM ZAKONCZYC QB....

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wciśnij X.

0.6r to po prostu r*0.6, tak mi się wydaje.

I nie wiem o co chodzi profesorce, może o wypełnienie tego koła?

PI = 3.14159 'PI
w = 640 'szerokosc
H = 480 'wysokosc
Cx = w / 2'srodek x
Cy = H / 2 'srodek y

'tryb graficzny
SCREEN 12

'dane wejsciwe
INPUT "v ="; V
INPUT "R ="; R
INPUT "r ="; Rm

x = 0
d = 0
WHILE key$ <> "x"
     key$ = INKEY$
    
     d = d + (V * R) / R ^ 2

     'obliczenia
     Ox = R * COS(d / 180 * PI) + Cx
     Oy = R * -SIN(d / 180 * PI) + Cy

     'wyczysc ekran
     LINE (0, 0)-(w, H), 0, BF
    
     'uklad
     LINE (Cx, 0)-(Cx, H), 8
     LINE (0, Cy)-(w, Cy), 8

     'ramie
     LINE (Cx, Cy)-(Ox, Oy), 16 'w bezruchu
     LINE (Cx, Cy)-(Cx + R, Cy), 16 'w ruchu

     'obiekt
     CIRCLE (Cx + R, Cy), 3, 12 'w bezruchu
     CIRCLE (Ox, Oy), 3, 4 'w ruchu
    
     'tor punktu
     CIRCLE (Cx + R, Cy), Rm * .6, 8 'w bezruchu
     CIRCLE (Ox, Oy), Rm * .6, 16 'w ruchu
WEND

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie no lol :D zaraz cała klasa się tu zbierze :) Wujek Profesor Tymon wszystkim bardzo ładnie pomógł :book:

 

PS. Może faktycznie jakiś biznesik otwórz :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czy ja wiem, ja nawet Basica nie znam. =D

A przynajmniej słabo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie no lol :D zaraz cała klasa się tu zbierze :) Wujek Profesor Tymon wszystkim bardzo ładnie pomógł :book:

 

PS. Może faktycznie jakiś biznesik otwórz :D

 

Jest w tym racja...

I nie ma w tym racji...

:P

napewno uratował nam skórę...

i dobrze że są jeszcze ludzie którzy pomagają bezinteresownie!!!

Na pewno zdecydowanie bardziej będę szanował Tymona niż wykładowcę który postawił

nas w takiej sytuacji :(

 

pozdrawiam

Q.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja niestety nie mogę sie jeszcze podpisac ale jak dostane Krzywą Beziera to poematy bede mógł napisac tymon Proszę o animacje tej krzywej :bye1: ja jestem zacienki :( plisss :mellow: :mellow: uratuj mi skure jak kolegą bedę ci wdzieczny

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tymon może i mi napiszesz 2 programik :-)

 

Dane

R1=0,8R2 ; 01 02 = 3d

R2

d=R2

Stt = 1.5 d+ 0.5d*cos (wt)

w=const

 

Koło o promieniu R1 i R2 są ze sobą połączone trwale - stanowią jedną bryłą

 

 

DO ZROBIENIA:

1. Położenie układu w chwili t=0

2. Animacja ruchu układu

3. Tor ruchu punktu c

 

rys: klik

 

z góry dziękuje, cześć

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×