Skocz do zawartości
Wiedzmak2

Jaki kompilator polecacie ?

Rekomendowane odpowiedzi

\\Jak znacie jakiś w porządku kompilator to podajcie mi nazwę !

return;

 

}

 

:lol2:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

"Ke? Chyba raczej chodzi o IDE."

 

Yoda o co ci chodzi ???

:huh:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie dobry jest Visual albo g++ ale to na Linuxa :thumbsup: :thumbsup: :jezor:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
\\Jak znacie jakiś w porządku kompilator to podajcie mi nazwę !

return;

 

}

 

:lol2:

Polecam pójść po mózg.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Polecam pójść po mózg.

Każdy ma mózg... ale nie każdy ma rozum ;]

Co do tematu jak na twój poziom wiedzy dev jest jedynym sensownym wyjściem...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie ma takiego kompilatora jak dev. Pod windowsa najlepszy jest visual c++.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi ale nie ma takiego kompilatora jak Visual C++... Dev-C++ ->zintegrowane środowisko programistyczne na GCC dev==Dev-C++

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi ale pleciesz głupoty. wiedzmiak sie nie pyta o IDE tylko kompilator, więc na kiego grzyba podajesz mu DEV-C++? Trzeba było napisać Mingw i tyle. Natomiast pod pojęciem Visual C++ kryje się zarówno IDE (niepełne, ponieważ takowym jest Visual Studio) jak i kompilator c++ Microsoftu. Podobnie ma się sprawa z Delphi, gdzie nazwa odnosi się zarówno do środowiska jak i samego języka programowania. Kocham wypowiedzi ludzi, którzy nie sprawdzają dokładnie co piszą...

 

Poza tym kompilatorów c++ jest więcej, bo wymienić trzeba ten od borlanda, intela, codewarrior czy digitalmars, tak więc wiedzmiak naprawdę mógłby się o to spytać i nic dziwnego w tym być nie powinno (ale na 90% się pomylił).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Poza tym kompilatorów c++ jest więcej, bo wymienić trzeba ten od borlanda, intela, codewarrior czy digitalmars.
No to który najwydajniejszy? :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, nie interesuje mnie to, ponieważ nie przepadam za tym językiem. Po szoku zwanym C# nie mogę przeboleć, że w C++ nie ma porządnej implementacji klas abstrakcyjnych i co ważniejsze - interfejsów. Tak czy siak różnice w wydajności są zapewne niewielkie. I nie radzę się sugerować tym: http://dada.perl.it/shootout/ ponieważ wersje kompilatorów są bardzo stare, np. vc++ 6.0, a teraz jest chyba 9 albo 10, mingw też jakiś z kamienia łupanego.

 

Ogólnie jak się ktoś koncentruje na programowaniu pod windows, to ma jedyny słuszny wybór -> Visual C++ z genialnym IDE, również w wersji darmowej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Tylko że ja piszę pod windowsa ( Direct3D :P ) ale coś Visual mi do gustu nie przypadł... wole używać Code::Blocksa i czy to robi różnicę? a jeśli tak to jaką? :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Podobnie ma się sprawa z Delphi, gdzie nazwa odnosi się zarówno do środowiska jak i samego języka programowania

Polecam to sprawdzić jeszcze raz.... "Kocham wypowiedzi ludzi, którzy nie sprawdzają dokładnie co piszą...

" Jak widzę jesteś narcyzem.. Zrozumiałem jego post jako błędna prośba o IDE.. a dev jest doskonałym IDE do pisania malutkich programów liczących kilkadziesiąt linii.. właśnie dla początkujących...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
a dev jest doskonałym IDE do pisania malutkich programów liczących kilkadziesiąt linii.. właśnie dla początkujących...
Nie jest! Znacznie łatwiejszym softem do ogarnięcia jest właśnie środowisko Visuala, a jak ktoś nie chce ściągać tyle MB, to ma jeszcze CodeBlocks. DEV-C++ jest starym, NIEROZWIJANYM OD 3 LAT edytorem, któremu brakuje wiele istotnych ułatwiaczy jak zawijanie kodu czy refaktoryzacja oraz porządne autouzupełnianie.

 

Polecam to sprawdzić jeszcze raz....
Proszę bardzo:

Delphi 2007, the eleventh and latest version, supports the Delphi programming language (Object Pascal) and C++ for the 32 bit Microsoft Windows platform, and Delphi and C# for the Microsoft .NET platform.
Sprawdzamy czym jest

 

Object Pascal:

Object Pascal is an object oriented derivative of Pascal mostly known as the primary programming language of Borland Delphi. It is also known as the Delphi programming language when describing the dialect used by Borland Delphi, and a Modern Pascal since it is not Standard Pascal.

 

Borland used the name "Object Pascal" for the programming language in the first versions of Borland Delphi, but later renamed it to the "Delphi programming language". However, compilers that claim to be Object Pascal compatible are often trying to be compatible with Delphi source code.

 

Jak widzę jesteś narcyzem..
narcyz człowiek zakochany w sobie, w swojej urodzie; bot. roślina cebulkowa (ozdobna) o dużych kwiatach.
Jeżeli uważasz, że stanowcze zwrócenie komuś uwagi na to, że poprawia kogoś innego piszącego prawdę, a tym samym niepotrzebne wprowadzanie w błąd z powodu własnej niewiedzy - uważasz za narcyzm, to ja nie mam o czym dyskutować. Mało tego, każesz mi sprawdzić czym jest Delphi, sam dokładnie nie sprawdzając o czym mowa. Leniuch z Ciebie i tyle. Takie zachowanie należy zdecydowanie potępiać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No widzisz ranmus, wyzywają cię od chwastów cebulowych. :(

 

Wiedźmak miał z pewnością na myśli IDE, ale myśłał że komplator i IDE to to samo, co jest zresztą błędnym myśleniem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Nie jest! Znacznie łatwiejszym softem do ogarnięcia jest właśnie środowisko Visuala, a jak ktoś nie chce ściągać tyle MB, to ma jeszcze CodeBlocks. DEV-C++ jest starym, NIEROZWIJANYM OD 3 LAT edytorem, któremu brakuje wiele istotnych ułatwiaczy jak zawijanie kodu czy refaktoryzacja oraz porządne autouzupełnianie.

Powinienem jednak tobie zaufać co tam inne autorytety.. informatycy z 20 letnim doświadczeniem..

 

Jeżeli uważasz, że stanowcze zwrócenie komuś uwagi na to, że poprawia kogoś innego piszącego prawdę, a tym samym niepotrzebne wprowadzanie w błąd z powodu własnej niewiedzy - uważasz za narcyzm, to ja nie mam o czym dyskutować. Mało tego, każesz mi sprawdzić czym jest Delphi, sam dokładnie nie sprawdzając o czym mowa. Leniuch z Ciebie i tyle. Takie zachowanie należy zdecydowanie potępiać.

 

"Kocham wypowiedzi ludzi, którzy nie sprawdzają dokładnie co piszą...

" Jak widzę jesteś narcyzem..

Chyba nie zrozumiałeś tego stwierdzenia... Piszącego błędnie? Ja jednak myśle ,że wiekszośc ludzi jest w stanie zrozumieć po kilku postach uświadamiających , że chodzi o IDE post:

Co do tematu jak na twój poziom wiedzy dev jest jedynym sensownym wyjściem...

Jako informacja o IDE...

A moje stwierdzenie o Delphi było taką samą zaczepką jak twoja w stosunku co do mojego pierwszego postu, czemu nie podałeś informacji rownież o OP aby podać pewną niepodważalną informacje o danym zagadnieniu? Z tego samego powodu co ja w pierwszym poście dokładnej inforamcji o devie..Próbujesz mi uświadomić, że nie znam się ani na Delphi ani na c++? Programujesz chociaż w tym? bo ja tak...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Słuchaj, czy Ci chodziło o IDE czy nie, ja się czepiłem tego, że mnie poprawiłeś w sprawie visual c++ jakoby nie było takiego kompilatora, a kwestię IDE poruszyłem przy okazji. I nie chodzi o to, że śmiałeś mnie poprawić. A rób to, smiało, ale żebyś ostatecznie miał tą rację i zawsze sprawdził co piszesz. Ważne jest to, że wypowiedzi błędne, negujące prawidłowe, zaniżają poziom serwisu w oczach odwiedzających.

 

Powinienem jednak tobie zaufać co tam inne autorytety.. informatycy z 20 letnim doświadczeniem..
No wiesz... nie musisz mi ufać, bo jestem noobem z c++. Tylko powiedz czemu Visual Studio cieszy się tak dużą popularnością i dobrą renomą? Czemu większość bibliotek jest przystosowana pod visuala i mingw, a windowsowych głównie pod visual? DEV-C++ zaistniał jedynie tak naprawdę w wąskim sektorze gdzie nie było porządnych i darmowych alternatyw. Teraz mamy Visual C++ Express i Codeblocks, które przewyższają możliwościami i wygodą DEV-C++. Ten ostatni wymieniony, trup, jedzie właśnie na renomie. Za parę lat już nikt nie będzie o nim pamiętać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Oczwyiście z Visualem się pomyliłem.. Zdenerwowałem się na twój post.. który moim zdaniem szukał dziury w całym.. Nie uważam, że Dev jest super IDE do pisania zaawanasowanych programów.. Jednakże tworząc prosty program nawet nie trzeba bawić się w tworzenie projektu.. Nie twierdzę , że powinno się go używać całymi miesiącami.. Sam używam Visuala i oczywiście jest on znacznie lepszy szczególnie , że bardzo często używam DirectX'a... Ale na samym początku naszej programistycznej kariery jest on doskonały na poznanie podstawowych zagadnień i nadaje się do używania przez kilka pierwszych tyg kiedy nasze programy są podobne do "Hello World"... Sam uczyłem c++ kilku kolegów i rozpoczęcie z devem ułatwiało początkową nauke a przystosowanie się do Visuala po kilku tyg okazywało się bezproblemowe..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Oczwyiście z Visualem się pomyliłem.. Zdenerwowałem się na twój post.. który moim zdaniem szukał dziury w całym.. Nie uważam, że Dev jest super IDE do pisania zaawanasowanych programów.. Jednakże tworząc prosty program nawet nie trzeba bawić się w tworzenie projektu.. Nie twierdzę , że powinno się go używać całymi miesiącami.. Sam używam Visuala i oczywiście jest on znacznie lepszy szczególnie , że bardzo często używam DirectX'a... Ale na samym początku naszej programistycznej kariery jest on doskonały na poznanie podstawowych zagadnień i nadaje się do używania przez kilka pierwszych tyg kiedy nasze programy są podobne do "Hello World"... Sam uczyłem c++ kilku kolegów i rozpoczęcie z devem ułatwiało początkową nauke a przystosowanie się do Visuala po kilku tyg okazywało się bezproblemowe..

Dokładnie :) Na początek najlepszy Dev. Łatwo się w nim odnaleźć, prosty w obsłudze. Sam w nim jeszcze klecę jakieś mniejsze projekty, a powoli przerzucam się na Visuala.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
czwyiście z Visualem się pomyliłem.. Zdenerwowałem się na twój post.. który moim zdaniem szukał dziury w całym
Przecież już pisałem, że (przynajmniej na jakiś czas), będę się przypieprzał, czasem przesadnie o wszystkie takie błędy. Dobry Ranmuś jest aktualnie na wakacjach. Trzeba tutaj wprowadzić rygor.

 

ps. Na początek DEV to zły pomysł, to tak jak komuś zasugerować by zaczął naukę GMa od wersji 5, a potem przerzucił się na 6/7 - bezsens i strata czasu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ranmus, no ale tak:

 

Ktoś kto w ogóle nie ma pojęcia o czym pisze, pisze że chce kompilator. Tak więc logicznie z tego wynika, że chodzi mu o IDE. A ty się czepiasz żę Will podaje informacje o IDE. Jeżelibyśmy odpisali mu o to, o co on się "pytał" to mniej byśmy mu pomogli, niż naprowadzając go na to co trzeba :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przyczepiłem się tego głównie po to, byście nie wyręczali Wiedzmaka w myśleniu - chce kompilator, to niech ma. Nie starajcie się zgadywać za niego, bo potem on sam będzie miał kłopoty. W programowaniu przecież takich ulg komputer nie daje i jak ktoś nie potrafi porządnie formułować niektórych kwestii to marny jego los...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Myśle, że o to nie ma się sensu kłócic.. Tylko straciliśmy czas na głupie przekomarzania.. Każdy ma swoje preferencje i będzie inaczej uważał.. A, że jestem bardzo impulsywny wynikają z tego powodu tylko głupie błędy..(moje) Mówisz, że jesteś obecnie zły... Rozumiem.. ale taki rygor powinien być wprowadzany także w stosunku co do tematów.. Pytanie to jest zadawane po raz któryś z kolei..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Co do DEV'a zdecydowanie lepiej zacząć od porządnego IDE, jak to już Ranmus wspomniał :)

Ps. Przecież większość nowych programistów myli się czym jest IDE a kompilator :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Kocham wypowiedzi ludzi, którzy nie sprawdzają dokładnie co piszą...

Proste, ja też kocham, bo można komuś pokazać, że jest "tępym ch**em" haha ;] (Ogólnie mówie, a nie wrzucam teraz na Was :) i cytat z miłości do KB :P)

 

 

Po szoku zwanym C# ...

Szkoku? A z Java nie miałeś do czynienia? C# to Java :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przyczepiłem się tego głównie po to, byście nie wyręczali Wiedzmaka w myśleniu - chce kompilator, to niech ma.

No to taka metodą tylko namieszamy mu w głowie ;) Jak tak to każecie być mili i pomagać. Jak tak to każesz w pewnym sensie "robić na złość" nowym, nie znającym się ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przykro mi ale nie ma takiego kompilatora jak Visual C++... Dev-C++ ->zintegrowane środowisko programistyczne na GCC dev==Dev-C++
Przykro mi, ale nie masz racji...

 

Co do najwydajniejszego: Bez większej dyskusji właśnie VC++.

 

Takim marginesem: A mnie się bardziej podoba interfejs Visual Studio niż Dev'a :P Jakoś taki bardziej.... ja wiem.... instynktowny? Mimo, że z deczka bardziej skomplikowany...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Java jest podobna, ale bardziej ułomna, więc wolę C#. :P W javie chyba kuleją (kulały) typy generyczne czy też szablony, nie pamiętam zbyt dokładnie. Poza tym ma głupie klasy do streamowania danych o czym się przekonałem przy przepisywaniu dekompilatora GM z javy na C#. Biblioteka standardowa C# ownuje tą od Javy. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o C++ to ja dalej klepie w Borlandzie hehe Ale rzadko ruszam c++ i dlatego nie poznaje nic nowego ;] A B został mi jeszcze z Delphi ;]

 

A VS znam z innej strony i bardzo polecam ;]

 

Java jest podobna, ale bardziej ułomna, więc wolę C#. :P W javie chyba kuleją (kulały) typy generyczne czy też szablony, nie pamiętam zbyt dokładnie. Poza tym ma głupie klasy do streamowania danych o czym się przekonałem przy przepisywaniu dekompilatora GM z javy na C#. Biblioteka standardowa C# ownuje tą od Javy. :P

 

Wiesz, Java to taka troche matka C#, bo dzieli ich pare latek, także MS miał ten plus, że mógł ulepszyć Jave ;]

Ale generalnie zamysł C# to był taki, żeby zrobić MSową Jave ;]

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się tutaj

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×