Administratorzy gnysek Opublikowano 7 Czerwca 2005 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2005 Mam bazę: id (int-3), data(datetime), kategoria(int-3), tresc(text). wiem, że aby pobrać najnowszy rekord trzeba napisać: SELECT * FROM tabela ORDER BY data ASC LIMIT 0,1 jednak nie bez przyczyny w bazie jest tabela kategoria. Jeżeli chciałbym się dowiedzieć o najnowszą datę w każdej kategori, powinienem zapytać: SELECT MAX(data) FROM tabela GROUP BY kategoria Gdybym jednak chcial razem z tą datą pobrać pozostale elementy i wtedy je zgrupować w kategorie kodem: SELECT id,MAX(data),kategoria,tresc FROM tabela GROUP BY kategoria Otrzymał bym datę ostatniego wpisu w danej kategori, a treść i ID pierwszego. Jak pobrać ostatnie rekordy dla każdej kategori za jednym zamachem (załóżmy, że mam 500 rekordów i kategorie 1,2,3,4,5,6,7,8,50,734 - tak dla utrudnienia sobie sprawy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 7 Czerwca 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2005 Pokombinuj z SELECT DISTINCT, poszukaj w manualu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 8 Czerwca 2005 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2005 a znasz jakąs dobrą stronę, gdzie ten manula będize zawierał tylko potrzebne informacje a nie opis instalacji na 1000000 stron ? :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 9 Czerwca 2005 Autor Administratorzy Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2005 a dobra, zmienię konstrukcję bazy danych i jakoś sobie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi