warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Chcę zrobić atak mieczem w RPG z góry ale nie wiem jak pokombinować z direction bo leg.... x i leg....y to mi same zrobią ustawienie miecza ale nie wiem jak zrobić atak. Prosił bym ko podpowiedź lub kod. DODAM W CREDITSY!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Ale o co się rozchodzi? zmieniaj image_angle miecza nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Nie oto chodzi przecież miecz to się będzie obracał dzięki legt...x i .. Chodzi o gostka że on się ma obracać do -20 stopni a później do +30 i nie wiem jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Przy pomocy image_angle... czy innej zmiennej odpowiedzialnej za obrót :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Na direction. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nobody Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Yoda ci powiedzial, ze masz to zrobic przy pomocy jakiejs zmiennej odpowiedzialnej za obrot -_- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Stwórz sobie byle jaki obiekt, nadaj mu byle jakiego sprita i daj w Step kod: GML image_angle += 0.1; Wtedy powinieneś zrozumieć sens działania tej funkcji. Jeśli chcesz, aby miesz byl skierowany w lewo (przyjmując, że sprite jest w prawo) dajesz image_angle = 180; Kumasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Na direction. Direction to aktualny kierunek obiektu... nie manipuluj tą zmienną... Wtedy powinieneś zrozumieć sens działania tej funkcji. To nie funkcja O-o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Rozumiem że mam sie pobawić z image_angle a nie direction. Ale nie wiem jak zrobić maxymalny obrót ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Daj warunek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 A dobra przełoży mi ktoś to na kod ?: 1.obracaj się do 20 stopni. 2.objóć się do -30 stopni. I mam do tego event global right button. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 GML if ( image_angle < direction+20 ) && mode = 0 image_angle+=1; if ( image_angle > direction-30 ) && mode = 1 image_angle+=1; if ( image_angle >=direction+20 ) mode=1; if ( image_angle <=direction-30 ) //poprawione mode=0; Winno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Nie działa ;p Edit: Jak zrobić w kodzie global right button? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsukuru Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Wydaje mi sie , że to literówka Yody :P Na końcu jest - 20 czy nie powinno być to -30? Jeśli sie pomyliłem , przepraszam ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Hmm być może... I daj to w step... zablokuj jakimś warunkiem żeby nie kręcił się cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warcrawt Opublikowano 26 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Może dam ci przykład na gg albo na PW, a ty mi go przerobisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda Opublikowano 26 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2008 Może dam ci przykład na gg, a ty mi go przerobisz ? Nie. Kombinuj sam aż ci się uda... Działanie tego jest bardzo proste... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi