kowal Opublikowano 4 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2005 Siemka mam znowu problemik mały. Mam obszar 100 na 100 i chcem aby gdy najade tym obszarem na kolesia i klikne to zeby on zginął. Probowalem i zroniłem tak : { if mouse_check_button(mb_left) with(obszar) if position_meeting(x,y,koleś) instance_destroy(); } No tak ale teraz jest tak, że dobiero gry środek obszaru bedzie na kolesiu to on zginie, a ja chcem aby przy samym dotknięciu go tym obszarem to zeby on zginął. Pomocy - z góry dziękuję. Wiem, że można zrobic to w ten sposob: obszar Colision to koleś: i tu wstawiamy if mouse_check_button(mb_left) instance_destroy(); ale właśnie ja to wszystko chcem w step zrobic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 4 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2005 Czekaj, czekaj, obszar to obiekt ? Tak ? EDIT To w step w obiekcie koles (ten co ma byc niszczony) daj : if collision_circle(x,y,sprite_width/2,obszar,1,1) && mouse_check_button(mb_left) {instance_destroy();} Powinno działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 4 Czerwca 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2005 Wielkie dzieki działa - sam bym do tego nie doszedł, za długi kodeczek heheh. Jeszcze raz wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi