Ajot Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Tak więc, napisałem bardzo prosty [ i na razie trochę ułomny :P ] program graficzny do tworzenia sprite'ów. Ma on wbudowaną lupę 16x. I posiada tymczasowo tylko 1 narzędzie - Ołówek. Ikona obok później posłuży jako pędzel, tymczasowo jest tam dodany dodatkowy półprzezroczysty czarny kolor do Anti Aliasingu ( Później dam możliwości regulowania przezroczystości ]. Dałem możliwość zapisywania w 2 formatach - Sbs jako zwykły save, żeby mniej zajmowała wersja do edycji ;) Oraz *.bmp, gotowe do dodania w grze. Enjoy ;) Download PixelDraWer 0.0.0.1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 No nawet fajny ten edytor grafiki ;) przejzysty co bardzo ważne, i łatwo sie rysuje bo zrobiłeś przyciąganie do siatki ( ? czy cos w tym stylu ) że kwadraciki rozkładaja sie równomiernie. Dodaj jeszcze rozszeżona palete barw, gumke i tym podobne a bedzie to fajny programik :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Kolory inaczej wyglądają na palecie, inaczej na kartce <_< i kolory chowają się za paletą kolorów. Dałem możliwość zapisywania w 2 formatach - Sbs jako zwykły save, żeby mniej zajmowała wersja do edycji ;) Oraz *.bmp, gotowe do dodania w grze. Wersja do edycji *.sbs zajmuje dużo więcej niż w *.bmp 185kB :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Sadam chyba już zna moją opinie :] Nie ? Ok, programik jest fajny ! Przydało by mi sie coś podobnego w moim programie (Draw Studio) ;) Ale brakuje mu kilka możliwości edycji jak już kowal powiedział (napisał) :] Radsun, to logiczne. Sadam pewnie zrobił że każdy kwadracik zapisuje swój kolor pozycje i depth do pliku. Więc sobie policz, (ilość kwadracików * (1 bajt * ilość znaków w lini)) + 1 bajt. Dobrze napisałem ? :P EDIT Myśle że pojawi się coś takiego jak edycja wielkości kartki. EDIT 2 Źle mówiłem z tym rozmiarem pliku, skorzystałeś chyba z game_save, tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radSun Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Sbs jako zwykły save, żeby mniej zajmowała wersja do edycji To czmu napisał że mniej zajmuje? :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowal Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Chyba zrobil tak : :P Narysowal dwa kwadraciki i zapisał po czym sprawdzil wielkosc pliku hehe no wychodzi, ze: poczotkowa wielkosc pliku bez zadnej grafiki - 18 kb kazda kropka - ok 1 kb po zamalowaniu calego pola wyszlo mi ponad 1 mb - ale trzeba pamietac ze na jednym koloze mozemy namalowac jeszcze raz i to tez zwieksza wielkosc pliku. Tak samo namalowany obrazek w formacie bmp zajmuje 4 kb. hehe bardzo mala ruznica hehe - ja wole w bmp zapisywac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 2 Czerwca 2005 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2005 Hehe, no to Sadam. Zrób własny sposób zapisu plików *.sbs na podstawie plików tekstowych. No i oczywiście odczytu. ;) Powinno wyjść oszczędniej. EDIT Z moich wyliczeń wychodzi że plik będzie zajmował wtedy maksymalnie 12090 bajtów ;) Dość mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi