qmajster Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 Witam wszystkich! :thumbsup: Mam do wykonania program w Qbasicu który ma rysować graficznie może być animacyjnie Płatek Kocha... tak to wygląda:WIKIpedia Narysowałem ową Krzywą po prostu liniami prostymi bo niestety mój poziom jest poniżej krytyki, niestety wykładowca ma WIELKIE wymagania i zażyczył sobie program animację z pętlami itd... szukałem w Sieci podobnych info, faktem jest że są napisane takie programy tylko w pascalu... :( http://www.odn.pila.pl/opracowanianauczyci...wolczynski1.htm ja muszę mieć W QBASICu. Czy ktoś może pomóc Laikowi??? Będę wdzięczny... Q. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 a po choliere w qbasicu. Twój dziadek pewnie sie w podstawówce go uczył ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmajster Opublikowano 11 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 A no widzisz... całkiem możliwe że mój dziadek się go uczył... :P Tak się składa że prof. (prwaie w wieku mojego dziadka) który trzęsie "uczelnią" PWSZ umie już tylko archaizmy->>>> a my musimy grzecznie wykonywać polecenia... i cóż ...trzeba cierpieć :) ponawiam prośbę o pomoc... Q. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pager Opublikowano 11 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 nie rozumię tych gości co w 2008 roku każą w qbasicu pisać. to było dobre w 1992 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Administratorzy gnysek Opublikowano 11 Stycznia 2008 Administratorzy Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2008 nie rozumię tych gości co w 2008 roku każą w qbasicu pisać. to było dobre w 1992 roku. Ale jak każą to nie ma wyjścia. Poza tym, co to za frajda robić coś najprościej, na tym polega nauka, że trzeba spróbować wszystkiego, nawet jak to archaiczne rozwiązanie. I właśnie to robią. Ja nie narzekam, ze pisze programy w Asemblerze, bo niektóre rzeczy naprawdę wolałbym w GMLu napisać (najbardziej wkurza brak czegoś takiego jak IF, ale zastępuje się to jakoś DJNZ :P) - ale niestety inaczej naszego sprzętu nie zaprogramujemy. A wy to zawsze zamiast pomóc, to walicie teksty w stylu "weź coś nowszego, weź coś prostszego". Jakby osoba prosząca o pomoc mogła z tego korzystać - wierzcie mi - pytania by nie było!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Nie miałem ochoty na przepisywanie tego programu z Pascala, to wymyśliłem własną metodę: pi = 3.14159 'PI sw = 640 'szerokosc sh = 480 'wysokosc scx = sw / 2 'srodek x scy = sh / 2 'srodek y 'tryb graficzny SCREEN 12 'dane wejsciwe INPUT "r (50-300) ="; r 'rozmiar IF r < 50 THEN r = 50 IF r > 300 THEN r = 300 INPUT "l (1-4) ="; l 'poziom IF l < 1 THEN l = 1 IF l > 4 THEN l = 4 'rozmiar tablicy s = 3 * 4 ^ l 'tablice z danymi DIM a(s, 1) DIM p(s, 1) 'trojkat startowy p(0, 0) = r p(0, 1) = 0 p(1, 0) = r p(1, 1) = 120 p(2, 0) = r p(2, 1) = 240 ps = 3 'obliczenia FOR i = 0 TO l - 1 STEP 1 FOR n = 0 TO ps - 1 STEP 1 a(n * 4, 0) = p(n, 0) a(n * 4, 1) = p(n, 1) NEXT n FOR n = 0 TO ps - 1 STEP 1 W = p(n, 0) / 3 k = p(n, 1) a(n * 4, 0) = W a(n * 4, 1) = k a(n * 4 + 1, 0) = W a(n * 4 + 1, 1) = k - 60 a(n * 4 + 2, 0) = W a(n * 4 + 2, 1) = k + 60 a(n * 4 + 3, 0) = W a(n * 4 + 3, 1) = k NEXT n ps = ps * 4 FOR n = 0 TO ps - 1 STEP 1 p(n, 0) = a(n, 0) p(n, 1) = a(n, 1) NEXT n NEXT i PRINT "Ilosc odcinkow: "; ps 'uklad LINE (0, scy)-(sw, scy), 8 LINE (scx, 0)-(scx, sh), 8 'rysowanie "wykresu" x = scx - r / 2 y = scy + r / 3 FOR n = 0 TO ps - 1 STEP 1 xt = COS(p(n, 1) / 180 * pi) * p(n, 0) yt = -SIN(p(n, 1) / 180 * pi) * p(n, 0) LINE (x, y)-((x + xt), (y + yt)) x = x + xt y = y + yt NEXT n Jest nieco ograniczona, ale działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qmajster Opublikowano 12 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2008 Dziękuję za pomoc Tymonie... dokładnie o to chodziło... :thumbsup: Może i nie znasz Qbasica ale znasz się doskonale na programowaniu!!! program odpala w qbasicu jest ok... pozdrawiam :rolleyes: q. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsterniesztyk Opublikowano 13 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2008 :rolleyes: krzywą Beziera da sie tez tak zrobic jesli tak to plis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi