Ballard Opublikowano 25 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 może temat banalny, ale mam problem. otóż mam taki oto kod. if (mouse_check_button(mb_left)) { move_towards_point(mouse_x,mouse_y,2) } if (my.direction=????) { sprite_index=left; }; nie wiem, co wpisać w ????. chcę zrobić taki mik, że kiedy objekt my idzie w lewo (czyli odejmuje się od x) to sprite=left; . proszę o pomoc. w zamian odwdzięcze się takim przykładem fajniutkim, jak go skończę :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gooman Opublikowano 25 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 Jeżeli ruch ma być tylko w kierunkach lewo-prawo to robisz tak: if xprevious>x sprite_index=lewo if xprevious<x sprite_index=prawo a jeżeli ma być w więcej niż 4 kierunkach to już chyba przedziały trzeba porobić ... Napisz dokładnie w ilu kierunkach ma iść postać, to postaram się pomóc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ballard Opublikowano 25 Maja 2005 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 cztery. góra, dół, lewo, prawo :D dzięki za pomoc :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 25 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 Można też sprawdzić który przycisk był ostatnio wciśnięty :P nie pamiętam polecienia (funkcji) :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 25 Maja 2005 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2005 Direction: 0 stopni - prawo, 90 - gora, 180 - lewo, 270 - dol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anaconda Opublikowano 26 Maja 2005 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2005 Nie zapomnijcie że np. Direction 90 to tylko 90. A jego obiekt będzie chodził w całym 360? Wynika to z kawałka kodu który pokazał :P I nie można sprawdzić ostatniego klawisza, gdyż widać tu że sterować się będzie za pomocą myszki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi